× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Lukitusturvallisuus ja avainhallinta taloyhtiössä

Taloyhtiö kiinteistönomistajana vastaa kiinteistön turvallisuudesta ja myös lukitusturvallisuudesta. Hallituksen tulee huolehtia, että taloyhtiön lukitusturvallisuus on kunnossa ja avainhallinta järjestetty asianmukaisesti. Taloyhtiössä käytössä olevat lukot voivat olla mekaanisia tai sähköisiä.

Avainturvallisuus on tärkeä osa lukituksella aikaansaatua suojausta. Avainturvallisuus muodostuu avainhallinnasta ja säilytyksestä, valitusta avainturvallisuustasosta sekä avaimen käyttöoikeudesta ja siihen liittyvästä sarjoituksesta. Avainturvallisuus on viime kädessä käyttäjän huolellisuutta ja avainten oikeaa säilytystä.

Taloyhtiön on huolehdittava, että sen sopimuskumppaneille - kuten esim. teleoperaattorilla ja energiayhtiöllä - on sovitulla tavalla turvattu pääsy kiinteistölle ja tarvittaviin tiloihin. Monissa taloyhtiöissä tämä pääsy on hoidettu putkilukoin ja niihin sijoitettujen erilaisten reittiavainten avulla. Putkilukkoon ei tule koskaan sijoittaa yleisavainta!

Lukitusturvallisuuden järjestämisessä kannattaa huomioida Finanssialan julkaisema avainturvallisuusohje sekä taloyhtiön oman kiinteistövakuutuksen mahdolliset lukitusturvallisuuteen liittyvät erityiset suojeluehdot. Avainturvallisuusohjeessa on suosituksia mm. putkilukoista, reittiavaimista ja yleisavaimista.

Taloyhtiön perustasoinen lukitusjärjestelmä on taloyhtiön kunnossapitovastuulla. Lukitusjärjestelmän laajempikin uusiminen on lähtökohtaisesti mahdollista yhtiökokouksen enemmistöpäätöksin ja kaikkien vastikevaroin. Yhtiö voi siis päättää uusia lukitusjärjestelmäänsä kokonaan tai osittain yhtiökokouksen enemmistöpäätöksin.

Avainturvallisuus taloyhtiössä -video

Kiinteistöliitto on julkaissut videona vuonna 2020 taloyhtiön avainturvallisuutta käsittelevän verkkoluennon. Katso video!

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.