Kosteutta kylpyhuoneessa - Kuka vastaa kylpyhuoneremontin kustannuksista, osakas vai taloyhtiö?

10.11.2017

Kun osakas ryhtyy remontoimaan osakehuoneistossaan kylpyhuonetta ja kosteuskartoituksessa löytyy laatoituksesta pintakosteutta, saattaa syntyä epäselvyyttä siitä, kuka remontin kustannuksista on vastuussa. Merkitystä on sillä, onko kylpyhuoneessa taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa korjaustarvetta.

Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole määrätty kunnossapitovastuun jakautumisesta osakkaan ja taloyhtiön välillä, noudatetaan asunto-osakeyhtiölain kunnossapitoa koskevia säännöksiä.

Asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 2 §:n mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, jotka yhtiö on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen. Kyseisen pykälän mukaan yhtiö on lisäksi velvollinen ennallistamaan osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan osan korjaamisen vuoksi yhtiön ajankohdan mukaiseen perustasoon.

Asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 3 §:n mukaan osakkaan on puolestaan pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat.

Asunto-osakeyhtiölain 5 luvussa säädetään osakkeenomistajan oikeudesta tehdä muutostöitä osakehuoneistossaan. Kyseisen luvun 1 §:n mukaan osakkeenomistalla on oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossaan.

Jos kylpyhuoneessa todetaan laatoituksessa pintakosteutta, ei tämä automaattisesti tarkoita sitä, että kylpyhuoneessa olisi sellainen vika, että vastuu kylpyhuoneremontin kustannuksista siirtyisi taloyhtiölle. Mikäli remontin yhteydessä ei löydy rakenteisiin tai muuhun taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaan osaan ulottuvaa vauriota, ei taloyhtiöllä lähtökohtaisesti ole myöskään korjausvastuuta eikä vastuuta kustannuksista remontissa. Silloin kun kylpyhuoneessa ei ole taloyhtiölle asunto-osakeyhtiölain mukaan kuuluvaa korjaustarvetta, vastaa osakas remonttinsa kustannuksista täysimääräisesti.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

 Pauliina Haapsaari

Pauliina Haapsaari

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.