Kevätsiivousta

9.5.2018

Koleahkon vapun jälkeen sää vaikuttaisi muuttuvan huomattavasti keväisemmäksi. Auringon alkaessa paistaa olohuoneen ikkunoista, huomaa hetkessä ikkunoihin talven aikana kertyneen likakerroksen. Pesutoimiin on ryhdyttävä itse, sillä ikkunoiden pesu kuuluu taloyhtiömaailmassa osakkaan vastuulle, ei yhtiön.

Laissa lähdetään siitä ajatuksesta, että osakkaan velvollisuutena on pitää kunnossa huoneistonsa sisäosat. Osakkaalla on näin ollen eräänlainen huolellisuusvelvollisuus huolehtia huoneistonsa kunnosta. Tällä pyritään välttämään yhtiön vastuulla olevien rakennuksen osien vaurioitumista. Kevätsiivouksen aikana onkin hyvä kiinnittää huomiota myös niihin puhdistustoimenpiteisiin, joihin ei välttämättä tavanomaisen viikkosiivouksen aikana kiinnitä huomiota.  Aiemmin mainitun ikkunanpesun yhteydessä onkin hyvä samalla kertaa puhdistaa myös mahdollisesti ikkunan karmeissa olevat korvausilmaventtiilit. Myös muut korvausilmaventtiilit on kätevä puhdistaa samalla kertaa kun pesuvälineet ovat esillä.

Tärkeä osakkaan puhdistuskohde huoneistossa on hajulukot ja lattiakaivot. Myös näiden puhdistus tulisi tehdä useamman kerran vuodessa, jotta voidaan varmistua siitä, että vesi poistuu viemäriin niin kuin kuuluu. Samalla vältytään epämiellyttävien tuoksujen pääsystä huoneistoon. Toimenpiteisiin on syytä ryhtyä viimeistään siinä tilanteessa, kun huomaa, että esimerkiksi vessan lavuaari ei enää vedä normaalisti, tai suihkussa käydessä lattialle alkaa kerääntyä normaalia enemmän vettä, koska lattiakaivo ei enää vedä normaalisti. Pahimmillaan tällaisesta lattiakaivon puhdistuksen laiminlyönnistä voi aiheutua vesivahinko, kun suihkussa kävijä ei kiinnitä huomiota lattialle kerääntyvään veteen. Lopulta vesi saattaa nousta kynnyksen yli esimerkiksi eteisen puolelle vahingoittaen lattiapinnoitteita ja yhtiön rakenteita. Säännöllisillä puhdistustoimenpiteillä voidaan välttyä näiltä vahingoilta.

Näillä keväisillä siivousvinkeillä on hyvä jatkaa kohti edessä häämöttävää kesää.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

 Jaakko Lindfors

Jaakko Lindfors

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.