Uuden osakkeenomistajan oikeus osallistua yhtiökokoukseen

9.4.2024

Huoneistotietojärjestelmään siirtymisen myötä osakkeiden uusi omistaja ilmoittaa jatkossa omistuksensa suoraan Maanmittauslaitokselle. Miten huoneistotietojärjestelmään siirtyminen vaikuttaa uuden osakkaan oikeuteen osallistua yhtiökokoukseen, etenkin, kun Maanmittauslaitoksella on ollut ruuhkaa omistusten kirjaamisissa?

Aiemmin omistajan vaihtuessa riitti, että uusi osakas toimitti yhtiökokoukseen mennessä yhtiölle luotettavan selvityksen osakeluettelomerkinnän tekemistä varten. Osakkaalla oli jopa mahdollisuus tulla yhtiökokoukseen luotettavan selvityksen (kuten kauppakirjan ja osakekirjan kopion) kanssa, jolloin uusi osakas sai äänioikeuden yhtiökokouksessa.

Nykyisin, jos osakas vaihtuu sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa ylläpidon Maanmittauslaitokselle, uusi osakas ei enää saa äänioikeutta yhtiökokouksessa esittämällä yhtiölle luotettavan selvityksen. Asunto-osakeyhtiölain perusteella osakeoikeudet on sillä, joka yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä eli yhtiökokousta edeltävänä päivänä on merkittynä osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin. Tämä tarkoittaa myös äänioikeutta yhtiökokouksessa, jota osakkaalla ei siis ole, jos hänen omistustaan ei ole ehditty rekisteröidä.

Maanmittauslaitoksella on tällä hetkellä ruuhkaa omistusten kirjaamisissa, joten ruuhkan johdosta omistuksen kirjaaminen saattaa kestää jopa useamman kuukauden. Ruuhkiin voi varautua sillä, että myyjä antaa ostajalle valtakirjan tulevaan yhtiökokoukseen. Poikkeuksellisesti uusi omistaja voi myös esittää Maanmittauslaitokselle hakemuksen käsittelyn kiirehtimispyynnön.

Osakkaalla ei siten ole äänioikeutta yhtiökokouksessa, jos häntä ei ole merkitty yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin tai osakkaalla ei ole myyjältä saatua valtakirjaa. Yhtiökokous voi kuitenkin sallia uuden osakkaan osallistumisen yhtiökokoukseen, mutta osakkaalla ei ole tällöin yhtiökokouksessa äänioikeutta.

Muista siis uutena osakkaana huomioida kirjaamisen viive jo kauppojen yhteydessä!

 Minni Yli-Olli

Minni Yli-Olli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton juristi.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.