× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Isännöitsijä vuokravälittäjänä osa 2

1.6.2015

Laki kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä on muuttunut ja ammattipätevyysvaatimuksia on tiukennettu. Ensi vuoden alusta lukien välitysliikkeen vastaava hoitaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että välitysliikkeen palveluksessa ja sen jokaisessa toimipaikassa välitystehtäviä suorittavista vähintään puolella on joko kiinteistönvälittäjäkokeessa (LKV) tai vuokrahuoneiston välittäjäkokeessa (LVV) osoitettu ammattipätevyys.

Keskustelua on herättänyt muun muassa se, mitä lain muutos tarkoittaa niiden isännöitsijöiden osalta, jotka vuokraavat isännöimiensä yhtiöiden huoneistoja. Palaan nyt vielä blogin 1 osassa esiin nostettuihin kysymyksiin ja yritän niihin osaltani vastata.

Blogin osa 1 on julkaistu 27.3.2015

Jos isännöitsijä vuokraa isännöimänsä taloyhtiön omistaman huoneiston, on kyse oman kohteen vuokraamisesta, eikä lainkaan välitystoiminnasta, johon kyseistä lakia sovelletaan. Sama koskee tilannetta, jossa kunnallisen vuokrataloyhteisön palveluksessa oleva vuokraa omia kohteita. Niin kauan kun vuokrataan omia kohteita, ei ole kyse välitystoiminnasta, eikä lain muutos esimerkiksi ammattipätevyysvaatimusten osalta tule sovellettavaksi. Edellä mainittu pätee riippumatta siitä, vuokrataanko yksi, kymmeniä vai satoja huoneistoja. Jos vuokrataan omia kohteita, lakia ei sovelleta.

Vaikuttaa selkeältä. Kaikki tilanteet eivät sitä kuitenkaan ole! Jos toimeksiannon pääasiallinen tarkoitus on kiinteistönvälitys tai vuokrahuoneiston välitys, tulee laki ja sen muutos sovellettavaksi. Aina ei kuitenkaan ole selvää, mikä osuus toimeksiannosta katsotaan sen pääasialliseksi tarkoitukseksi. Kun kaupungin kokonaan omistama kiinteistöosakeyhtiö X vuokraa samaisen kaupungin osittain omistaman toisen kiinteistöosakeyhtiön Y asunnot ja hoitaa Y:n hallintoa hallintosopimuksen perusteella, ei ole enää alkuunkaan selvää, sovelletaanko lakia vai eikö sitä sovelleta?!

Tulkinnanvaraisten tilanteiden osalta neuvoisin kääntymään suoraan aluehallintoviraston puoleen ja varmistamaan asian viranomaiselta, jonka tehtävänä tämän lain noudattamisen valvonta on.

 Virpi Hienonen

Virpi Hienonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton neuvontalakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.