Yleisimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset
Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty taloyhtiön ja osakkaan välisestä vastuunjaosta yleisellä tasolla. Taloyhtiö vastaa esimerkiksi huoneiston perustasoisista tai vastuulleen ottamistaan rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä kuten ilmanvaihto-, sekä vesi- ja viemärijärjestelmistä. Taloyhtiö korjaa myös ne huoneiston sisäosat, jotka vaurioituvat yhtiön vastuulle kuuluvan vian tai sen korjaamisen vuoksi.
Osakas vastaa huoneiston sisäpuolisten osien kuten pinnoitteiden, kodinkoneiden ja kalusteiden kunnossapidosta.
Onko osakkaalle asetettu huoneiston hoitoon liittyviä velvoitteita?
Osakkaan tulee hoitaa huoneistoa huolellisesti ja ilmoittaa yhtiölle havaitsemistaan puutteista yhtiön vastuulle kuuluvissa rakennusosissa ja järjestelmissä. Osakkaalta edellytettyjen hoitotoimien tulee olla kohtuullisia. Esimerkiksi toimia, joiden suorittaminen on monimutkaista tai edellyttää erikoistyökaluja, ei Kiinteistöliiton tulkinnan mukaan voi pitää kohtuullisena.
Voidaanko lain mukaisesta vastuunjaosta poiketa?
Laista voidaan poiketa, mutta määräykset on otettava yhtiöjärjestykseen. Poikkeamia ei siis kannata jättää yhtiökokouspäätösten tai sopimusten varaan. Yhtiöjärjestysmääräys kestää aikaa ja sitoo myös uusia osakkeenomistajia.
Mitä linjausmuutoksia vastuunjakoon on tehty viime vuosina?
Tarkistetun tulkinnan mukaan yhtiö huolehtii myös ilmanvaihdon suodattimien vaihtamisesta. Näitä suodattimia on esimerkiksi korvausilmaventtiileissä. Poistoilmaventtiilien puhdistamisvastuu on jatkossakin osakkaalla.
Lisäksi yhtiö huolehtii käsienpesualtaan hajulukon puhdistamisesta tukostilanteessa. Muutos ei koske lattiakaivoa. Sen puhdistaminen kuuluu osakkaalle siinä määrin kuin työ onnistuu ilman varsinaisia työkaluja.
Miksi linjauksia on muutettu ilmanvaihdon suodattimien ja pesualtaan hajulukon osalta aiemmasta?
Ilmanvaihtojärjestelmä sekä vesi- ja viemärijohtojärjestelmä ovat taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevia perusjärjestelmiä, joiden toimivuus on erittäin tärkeää asumisterveyden säilyttämiseksi ja suurempien vahinkoriskien kuten vaikkapa vesivuotojen torjumiseksi. Esimerkiksi hajulukon puhdistaminen saattaa vaatia erikoistyökaluja. Väärin kootun hajulukon tiivisteet ja liitännät voivat jäädä vuotamaan aiheuttaen suuremman vahingon.
Muutokset ovat olleet myös tarpeen, jotta toimialan juristien kesken on saavutettu yksimielisyys vastuunjaosta.
Mitkä ovat käytännön toimiohjeet osakkaalle pesualtaan hajulukon osalta?
Osakkaan tulee huolehtia siitä, ettei lavuaariin ajaudu hiuksia tai muuta sinne kuulumatonta. Jos lavuaari ei vedä kunnolla, osakkaan kannattaa kaataa lavuaariin viemärinavausaineitta. Mikäli tämä ei auta ja tilanne vaatii hajulukon rakenteen avaamista, tehtävä kuuluu yhtiölle.
Saako osakas enää itse puhdistaa lavuaarin hajulukkoa?
Kiinteistöliitto suosittaa kiinteistönpitoon liittyvien töiden teettämistä ammattilaisilla. Osa etenkin pienemmistä yhtiöistä hoitaa kiinteistönpitoon liittyviä erilaisia tehtäviä osakkaiden toimesta vapaaehtoisesti. Näin toimittaessa osakkaita kannattaa ohjeistaa toimien asianmukaiseen suorittamiseen ja tarvittaessa valvoa, että työt suoritetaan oikein.