Ilmanvaihto
Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman. Kun huoneiston ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, voidaan ilmanvaihdon tasoa pitää riittävänä. Koneellisen ilmanvaihdon on oltava aina toiminnassa. Ilmanvaihtoa ei siis saa missään tilanteissa pysäyttää kokonaan, eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi.
Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.
Huono sisäilman ilmanlaatu voi aiheuttaa mm. päänsärkyä ja väsymystä. Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin. Riittämättömästä ilmanvaihdosta aiheutuu mm. seuraavia ongelmia:
- Ilma on tunkkaista
- Ruuan käryt leviävät
- Ikkunat huurtuvat
- Rakennusmateriaalien päästöt haittaavat sekä
- Pahimmillaan rakenteet kostuvat ja homekasvustoa kehittyy.
Ilmanvaihto asunnossa - asu oikein -video
Kiinteistöliitto ja Sisäilmayhdistys ovat julkaisseet videon, jossa opastetaan kuinka asukas voi vaikuttaa oman asunnon osalta millainen asumisviihtyisyys kotona on.