Vakuutukset taloyhtiön turvana – Hallitus päättää muutoksista

3.2.2021

Vakuutustuotteet ovat taloyhtiöiden keskeisin riskienhallintaväline. Tärkeintä on tietenkin huolehtia suunnitelmallisesta ja huolellisesta kiinteistönpidosta, mutta mikäli kuitenkin jotain ikävää sattuu, vakuutukset turvaavat toiminnan jatkuvuuden. Taloyhtiöiden tulisikin jatkuvasti huolehtia vakuutusturvansa riittävyydestä ja tarpeen mukaan hyödyntää ammattilaisten apua.

Taloyhtiöillä voi olla monenlaisia vakuutuksia riippuen yhtiöstä ja sen toiminnasta. Tärkein yksittäinen vakuutus on tietenkin taloyhtiön kiinteistövakuutus, mutta siinäkin sisältö ratkaisee. Markkinoilla on tarjolla monia kiinteistövakuutustuotteita, joiden sisältö ja kattavuus vaihtelevat suuresti. Vakuutuksia kilpailutettaessa helpoimmin mennään vikaan pelkkää hintaa tuijottamalla, oleellista on mitä niillä euroilla kulloinkin saadaan. Mitä vakuutus korvaa ja millä ehdoilla. Mikäli oman osaamisen määrä yhtään epäilyttää, suositeltavaa ja jopa suotavaa on kääntyä ammattilaisen apuun.

Taloyhtiön kaivatessa apua vakuutusten hoitoon, on hyvä kääntyä vakuutusmeklareiden puoleen. Vakuutusmeklarit kilpailuttavat ja etsivät taloyhtiölle parhaiten sopivat vakuutustuotteet sekä auttavat myös mahdollisten vahinkoilmoitusten kanssa ja korvauksia haettaessa. Meklarit myös tuntevat eri vakuutusyhtiöiden käytännöt, jolloin he pystyvät paremmin auttamaan taloyhtiöitä vakuutusten vertailussa.

Taloyhtiön hallituksen tulee tietää, kenen käsiin vakuutusturvasta huolehtiminen on annettu ja mitä muutoksia yhtiön vakuutuksiin ehtojen tai maksujen osalta on tulossa. Kaikki muutokset vakuutuksiin liittyen onkin aina syytä käydä läpi hallituksen kokouksessa. Lisäksi on muistettava se, että vakuutusmeklarin valintaan liittyvät kysymykset ovat aina taloyhtiön hallituksen päätösvallassa.

Taloyhtiöiden vakuutukset tulisi lähtökohtaisesti tarkistaa ja tarpeen vaatiessa päivittää vuosittain, sillä markkinat voivat muuttua nopeastikin. Tarjolle tulee uusia vakuutustuotteita ja samalla taloyhtiön tarpeetkin ovat voineet muuttua. Lisäksi aina ennen korjaushanketta tulisi käydä läpi vakuutukset ja mahdolliset lisätarpeet vakuutusnäkökulmasta. Lisäturvan tai uusien vakuutusten hankinnassa tulee muistaa, että mahdolliset uudet vakuutukset tulee saattaa voimaan ennen korjaushankkeen sopimusten allekirjoittamista, jotta vakuutukset olisivat voimassa hankkeen aikana.

Vakuutusyhtiöt ovat siirtyneet aiempaa tarkempaan asiakaskohtaiseen vahinkojen ja vakuutusten hinnoittelukäytäntöön. Tyypilliset asiakaskohtaiset ehtoihin vaikuttavat tekijät ovat vahinkohistoria ja vahinkosuhde sekä kiinteistön ikä. Vakuutusmarkkinoilla asiakaskohtaisten hinnanmuutosten haarukka on laajentunut selkeästi viime vuosina. Huolellisesti toimiva taloyhtiö seuraa ja päivittää vakuutusturvansa säännöllisesti ja huolehtii suunnitelmallisesta kiinteistönpidosta pitääksensä riskit hallinnassa.

Juho Järvinen

Juho Järvinen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.