Sähköautojen latauspalveluille vihreää valoa Keskusverolautakunnalta

18.9.2019

Usealla taloyhtiöllä on lähivuosina edessään sähköautojen latauspisteiden hankinta ja monissa yhtiöissä latausmahdollisuudet ovat jo nyt herättäneet runsaasti keskustelua. Tähän asti on ollut epätietoisuutta siitä, miten asunto-osakeyhtiöt voivat toimia ja mistä toimintamalleista voi syntyä veroseuraamuksia. Nyt näihin kysymyksiin on kuitenkin saatu vastauksia, kun Keskusverolautakunta antoi ratkaisunsa FinSolar-hankkeen yhteydessä tehtyyn ennakkoratkaisupyyntöön. Ratkaisu oli taloyhtiöiden kannalta erittäin positiivinen.

Latauspisteiden asennus- ja palvelumalleja on monia. Monet yritykset tarjoavat taloyhtiöiden asukkaille latauspalveluja kiinteällä kuukausihinnalla. Jos lataussähkö tulee sähköautoon sähköteknisistä syistä taloyhtiön sähkömittarin ja sähkösopimuksen kautta, niin palvelu kattaa lataussähkön mittaamisen ja sähkökulujen hyvittämisen taloyhtiölle osakkaan puolesta. Näin lataaja maksaa itse sähköautonsa kulut. Tässä mallissa siis osakas tai asukas maksaa käyttämästään lataussähköstä palveluntarjoajalle, joka hyvittää vastaavan summan taloyhtiölle. Huolena oli, että tästä syntyisi taloyhtiölle arvonlisäverovelvollisuus välittämänsä sähkön osalta.

Keskusverolautakunta käsitteli ennakkoratkaisupyyntöä ja antoi ratkaisunsa KVL:2019/28, jonka viesti oli taloyhtiöiden kannalta huojentava: latauspalvelu ei aiheuta taloyhtiöille arvonlisäverovelvollisuutta. Taloyhtiöt voivat siis jatkossa suunnitella tulevia sähköautojen latauspisteratkaisujaan vapaammin, ilman pelkoa arvonlisäveroseuraamuksista. Kuten kaikissa hankkeissa, myös latauspisteiden osalta on syytä suunnitella huolella ja kartoittaa olemassa olevia vaihtoehtoja. Latauspisteiden osalta on hyvä muistaa myös tarjolla oleva ARA:n avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen.

Keskusverolautakunta otti samassa ratkaisussa kantaa myös taloyhtiön tuottaman aurinkosähkön aiheuttamiin arvonlisäveroseuraamuksiin. Ylijäämän myynnin osalta Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on valittanut ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joten sen osalta saamme odotella vielä jonkin aikaa.  

Juho Järvinen

Juho Järvinen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.