Liikennepalvelut herättäneet keskustelua ja kiinnostusta taloyhtiöissä

16.5.2018

Kiinteistöliitto toteutti huhtikuussa laajan kyselytutkimuksen Liikennepalvelut taloyhtiöissä -hankkeen yhteyteen. Tavoitteet olivat korkealla, ja erittäin miellyttävää oli se, että taloyhtiöiden hallitukset tarttuivat innolla mahdollisuuteen! Saimme kasaan miltei 2700 vastausta, mikä ylitti odotuksemme.

Hanke on saanut kannustavia kommentteja kentältä, monista kaupungeista. Peräti miltei 700 vastaajaa ilmoittautui halukkaaksi osallistumaan oman hallituksensa kanssa ryhmäkeskusteluun/työpajaan hankkeen teemoista. Toivottavasti mahdollisimman moni näistä myös toteutuu. Mielenkiintoinen, virtuaalinen työpaja-sarja on parhaillaan valmistumassa. Tässä kokeillaan myös uutta, interaktiivista toimintatapaa Kiinteistöliitossa.

Alkupaloina tässä kerrottakoon muutamia mielenkiintoisia havaintoja kyselyn tuloksista. Vastanneet hallitusjäsenet raportoivat, että heidän yhtiöissään oli käsitelty liikenneaiheista eniten pysäköintiasioita, pyörien säilytystä ja sähköautojen latausta. Hieman runsaassa 60 prosentissa yhtiöistä autopaikkoja riitti kaikille halukkaille.

Peräti miltei 83 prosenttia vastaajista ilmoitti, että tiesivät yhteiskäyttöautojen saatavuudesta Suomessa. Toisaalta ainoastaan alle neljä prosenttia vastaajista kertoi käyttäneensä yhteiskäyttöautoa, ja saman verran kerrottiin myös käyttämisen harkitsemisesta. Yhteiskäyttöautojen tulemista yhtiöihin ja niiden hyötyjä arvioidaan tässä vaiheessa selvästi varovaisella otteella.

Myös polkupyörä-asioita käsiteltiin kyselyssä. Noin kolmannes vastaajista ilmoitti, että pyörät mahtuvat joko välttävästi tai huonosti yhtiön lukittuun säilytystilaan. Eli tarvetta hyville käytännöille ja ratkaisuille selvästi on.

Hieman yllättäen ainoastaan viisi prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei yhtiössä ole pohdittu sähköpyörien lataukseen liittyviä kysymyksiä. Miltei kaksi kolmesta vastaajasta kertoi tuntevansa kuormapyörän. Tässä vaiheessa kuitenkin kuormapyörän yhteiskäytön mahdollisiin hyötyihin suhtaudutaan epäilevästi.

Kiinnostuneille yhtiöille järjestetään kesän aikana videoavusteiset teemakeskustelut seuraavasti: 1) yhteiskäyttöautot, 2) autopaikkojen hinnoittelu, ja 3) kuormapyörät. Kiinnostuneisuutensa ilmoittaneille vastaajille tullaan lähiaikoina toimittamaan lisäohjeistusta.

Kesän jälkeen käydään tarkasti läpi kyselyn tulokset sekä ryhmäkeskusteluista kertyneet aineistot. Kiinteistöliitto jatkaa hankkeen teemojen juridista käsittelyä. Loppuraporttia hankkeesta on odotettavissa vuoden loppuun mennessä. Sitä ennen tulemme viestimään hankkeesta sopivilla tavoilla.

Liikennepalvelut taloyhtiöissä -hanke on Kiinteistöliiton projekti, joka toteutetaan yhteistyössä yhdeksän suurimman kaupungin Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä Mobinet Oy:n kanssa. Liikennevirasto on tukenut tätä hanketta avustuksellaan.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton pääekonomisti. 

Jukka Kero

Jukka Kero

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton pääekonomisti.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.