Kestävä kehitys korjausrakentamisessa

29.10.2019

Korjausrakentamisessa kestävän kehityksen edistämiseen liittyvät toimet kohdentuvat tällä hetkellä pääasiassa energiatehokkuuden parantamiseen. Tuijotus pelkkään energiatehokkuuden parantamiseen ei kuitenkaan enää riitä vaan katse on käännettävä kestävän kehityksen mukaisiin toimiin, joista tärkeimmät liittyvät kestävää kehitystä edistäviin materiaalivalintoihin, suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen sekä kiertotalousajatteluun.

Kiinteistöjen suunnittelu- ja toteutusvaihe tulee nousemaan merkittävään rooliin kestävän kehityksen edistämisessä. Jos rakennuksia tai niiden osia täytyy purkaa, ne olisi suunniteltava helposti purettaviksi, jotta niiden kunnossapito ja korjaaminen sekä purettujen materiaalien ja rakennuksen osien hyötykäyttö olisi helpompaa.

Taloyhtiön putkiremonttikin hoituisi muutamassa päivässä, jos suunnittelu- ja toteutusvaiheessa olisi pohdittu rakennuksen kunnossapitoa ja korjattavuutta. Tulevaisuuden suunnittelussa ei kuitenkaan pohdita pelkästään suunnitteluratkaisua ja sen korjattavuutta vaan sen lisäksi purettavien materiaalien ja rakennuksen osien hyötykäyttöä eli kiertotaloutta.

Keskustelu kestävän kehityksen edistämisestä on tällä hetkellä ajankohtaista. Kiinteistönomistajien valinnat lopulta näyttävät mihin suuntaan kestävän kehityksen edistämisessä tullaan etenemään. Kiinteistö- ja rakennusalan kehittäjien on joka tapauksessa osoitettava vaihtoehtoja nykyisille materiaaleille ja toimintatavoille. Kehittäjien ei tule myöskään unohtaa digitalisaation mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämisessä esimerkiksi kiinteistön käytön sekä suunnittelu- ja toteutusvaiheen yhteydessä.

Jari Virta

Jari Virta

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton kehityspäällikkö

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.