× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Yhtiökokous on aina pidettävä fyysisesti

18.5.2020

Kiinteistöliiton lakineuvonnassa puhuttaa yhtiökokousten pitäminen pandemian aikana ja etäyhteyksien hyödyntäminen. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi se, voidaanko yhtiökokous järjestää kokonaan etäyhteyksin. Toisaalta on pohdittu, kenen tulee olla kokouspaikalla, jos kokouksessa mahdollistetaan etäosallistuminen?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokoukseen voi osallistua myös kokouspaikan ulkopuolelta postin välityksellä tai teknisen välineen avulla tietyin edellytyksin, eli on siis mahdollista, että osakkaat voivat osallistua yhtiökokoukseen etänä. Vaikka etäosallistuminen mahdollistetaan, tulee muistaa, että yhtiökokous on kuitenkin aina pidettävä myös fyysisesti.

Yhtiökokous voidaan lain mukaan jättää pitämättä vain, jos kaikki taloyhtiön osakkaat ovat yksimielisiä siitä, että asiat päätetään kokousta pitämättä. Tämä edellyttää kaikkien osakkaiden yksimielisyyttä niin siitä, että asiat päätetään yhtiökokousta pitämättä, kuin päätösten sisällöstä. Äänestäminen ei ole mahdollista. Varsinaisen yhtiökokouksen asiat voidaan siis käsitellä ja päättää yhtiökokousta pitämättä vain silloin, kun kaikki yhtiön osakkaat ovat yksimielisiä sekä siitä, että näin toimitaan, että päätösten sisällöstä. Päätösten tekeminen yhtiökokousta pitämättä lienee käytännössä mahdollista ainoastaan pienissä taloyhtiöissä.

Yhtiökokousta ei siis voi milloinkaan järjestää kokonaan etäyhteyksin, mutta yhtiökokoukselle kuuluvat asiat voidaan kaikkien osakkaiden yksimielisyydellä päättää kokousta pitämättä.

Laki ei ota kantaa siihen, kenen tai kuinka monen on oltava fyysisesti paikalla kokouksessa, jos kokouksessa mahdollistetaan etäosallistuminen. Riittääkö siis, että esimerkiksi isännöitsijä on ainoa, joka osallistuu kokoukseen fyysisesti? Vaikka sama henkilö toimisikin kokouksessa sekä puheenjohtajana, että sihteerinä, niin jonkun on kokouksesta laadittava pöytäkirja myös tarkistettava. Laissa ei ole asiasta nimenomaista säännöstä, mutta on suositeltavaa, että kokouksessa olisi paikalla vähintään kaksi henkilöä, joista toinen toimisi kokouksen puheenjohtajana ja samalla myös kokouksen sihteerinä ja toinen valittaisiin pöytäkirjan tarkastajaksi.

 Pauliina Haapsaari

Pauliina Haapsaari

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.