Posti lakkoilee – miten yhtiökokouskutsuille käy?
8.11.2019
Näillä näkymin maanantaina alkaa Postin lakko. Tuleva lakko on monessa taloyhtiössä herättänyt huolen siitä, miten lähiviikkojen yhtiökokouskutsujen ja yhtiökokousten käy.
Asunto-osakeyhtiölaki sisältää kokouskutsun lähettämistä koskevat säännöt, joita voidaan täydentää yhtiöjärjestyksellä. Kutsut on toimitettava kirjallisesti määrättyjen määräaikojen puitteissa. Toimittamalla kutsut lain ja yhtiöjärjestyksen vaatimalla tavalla, tullee kokous laillisesti koolle kutsutuksi Postin lakosta huolimatta.
Riski toki on, että joku osakkaista nostaa moitekanteen yhtiökokouksen päätöksestä, jos he eivät ole saaneet kutsua. Turhia moitekanteen nostoriskejä kannattaa taloyhtiössä välttää. Näin ollen on tarkoituksenmukaista, mikäli on oletettavaa, ettei kutsu tule saavuttamaan kaikkia osakkaita, siirtää yhtiökokousajankohtaa.
Toki yhtiössä voidaan pohtia muitakin tapoja kutsun toimittamiselle. Jos kyseessä on pieni yhtiö, ja tiedetään, että osakkaat asuvat yhtiössä, voidaan kirjallinen kutsu pudottaa osakkaiden postiluukkuun postituksen sijasta. Isommissa yhtiöissä ja sellaisissa yhtiöissä, joissa on paljon sijoittajaosakkaita, on tilanne hankalampi.
Sähköpostikutsujen osalta tulee huomioida, että sähköpostia voidaan käyttää ensisijaisena kokouskutsun toimittamiskeinona vain silloin, kun osakas on ilmoittanut sähköpostiosoitteensa yhtiölle yhtiökokouskutsujen toimittamistarkoituksessa.
Käytännön vinkki: Jos taloyhtiö katsoo, ettei kokouksen siirtäminen ole taloyhtiön edun mukaista, voidaan selvittää, ketkä kaikki osakkaista asuvat taloyhtiössä. Heidän huoneistoihinsa toimitetaan kirjallinen kutsu. Sitten selvitetään, kuinka monelta niistä osakkaista, jotka eivät asu rakennuksessa, on saatu sähköpostiosoite kutsun toimittamista varten. Heille toimitetaan kutsu sähköpostitse. Jos jäljelle jää osakkaita, mikään ei estä varmistamasta, antaisivatko he sähköpostiosoitteensa tässä poikkeustapauksessa kutsun toimittamista varten.
Pienessä yhtiössä edellä mainittu selvittelyrumba saattaa vielä olla mahdollinen, mutta isommassa yhtiössä tilanne voi muodostua helposti kohtuuttomaksi.