Voiko yhtiö ottaa huoneiston hallintaansa käyttökorvausten maksulaiminlyöntien perusteella?
4.10.2021
Huoneiston hallintaanottoon ryhdytään tyypillisimmin vastikkeiden maksulaiminlyöntien perusteella. Toisinaan taloyhtiöissä joudutaan myös pohtimaan toimintatapoja tilanteisiin, joissa maksulaiminlyöntien perusteena ovatkin käyttökorvaukset. Voiko yhtiö ottaa huoneiston hallintaansa käyttökorvausten maksulaiminlyöntien perusteella?
Käyttökorvauksilla tarkoitetaan esimerkiksi sauna-, pesutupa- ja autopaikkamaksuja. Käyttökorvaukset perustuvat yhtiön ja käyttäjän väliseen sopimukseen. Yhtiö voi tehdä sopimuksen esimerkiksi osakkaan tai osakkaan vuokralaisen kanssa. Käyttökorvausten maksulaiminlyönnit eivät lähtökohtaisesti oikeuta hallintaanottoon. Yhtiön ensisijainen keino puuttua käyttökorvausten maksulaiminlyönteihin on lopettaa palvelun tarjoaminen, jos palvelun käyttäjä lopettaa käyttökorvausten maksamisen.
Poikkeustilanteissa hallintaanotto voi kuitenkin tulla kyseeseen. Hallintaanotto käyttökorvausten maksulaiminlyöntien perusteella edellyttää käyttökorvausten rinnastamista vastikkeeseen yhtiöjärjestysmääräyksellä. Osakkaan on myös sitouduttava maksujen suorittamiseen. Hallintaanottoon ryhdyttäessä käyttökorvausten maksulaiminlyöntien perusteella on huomattava, että laiminlyöntien on oltava olennaisia.
Hallintaanotto voi tulla poikkeuksellisesti arvioitavaksi myös silloin, jos osakkaan vuokralainen onkin laiminlyönyt käyttökorvausten maksamisen. Myös tällaisessa tilanteessa edellytetään osakkaan sitoutumista käyttökorvausmaksujen suorittamiseen yhtiöjärjestysmääräyksen ja olennaisuuden lisäksi. Yhtiö voi kuitenkin aina turvautua myös muihin perintäkeinoihin ja periä käyttökorvausmaksuja palvelun käyttäjältä.