Voiko hallituksen puheenjohtaja toimia yhtiökokouksen puheenjohtajana ja isännöitsijä sihteerinä?
18.11.2022
Yhtiökokouksen puheenjohtajalla on tärkeä rooli onnistuneen yhtiökokouksen läpiviemiseksi. Tyypillisesti yhtiökokous valitsee kokouksen puheenjohtajan, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Itselleni ei ole tullut vastaan yhtiöjärjestysmääräyksiä yhtiökokouksen puheenjohtajanvalinnasta, joten rohkenen väittää, että pääsääntöisesti puheenjohtaja valitaan AOYL:n säännösten mukaisesti yhtiökokouksen toimesta.
Kuka sitten voidaan valita yhtiökokouksen puheenjohtajaksi? Yhtiökokouksen puheenjohtaja voi lähtökohtaisesti olla kuka vain, myös yhtiön ulkopuolinen henkilö. Aivan kuten hallituksen jäsentenkään, yhtiökokouksen puheenjohtajankaan ei tarvitse esimerkiksi olla yhtiön osakas. Haasteellisissa tilanteissa asunto-osakeyhtiöt saattavatkin välillä kutsua ulkopuolisia asiantuntijoita yhtiökokouksen puheenjohtajiksi.
Pääsääntöisesti yhtiökokouksen puheenjohtajana toimii kokemukseni mukaan kuitenkin hallituksen puheenjohtaja. Joskus vastaan on tullut väitteitä, että hallituksen puheenjohtaja ei saisi toimia yhtiökokouksen puheenjohtajana. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan hallituksen puheenjohtaja saa toimia yhtiökokouksen puheenjohtajana siinä missä kuka tahansa muukin henkilö. Mikäli hallituksen puheenjohtaja on yhtiön osakkeenomistaja, täytyy yhtiökokouksen puheenjohtajuudessa kuitenkin huomioida se, että jos yhtiökokouksessa äänestetään hallituksen vastuuvapaudesta, ei hallituksen puheenjohtaja voi toimia yhtiökokouksen puheenjohtajana, vaan äänestyksen ajaksi kokoukselle on valittava toinen puheenjohtaja.
Yhtiökokouksen puheenjohtajan on huolehdittava myös siitä, että kokouksesta laaditaan pöytäkirja. Laissa ei ole suoraan mainintoja yhtiökokouksen sihteeristä, mutta käytännössä kokouksen puheenjohtaja kutsuu jonkun kokouksen läsnäolijoista sihteeriksi, joka laatii yhtiökokouksen pöytäkirjan. Koska laissa ei ole säännöksiä yhtiökokouksen sihteeristä, niin sihteerinä voi lähtökohtaisesti toimia kuka vain kokoukseen osallistuvista henkilöistä, myös yhtiön isännöitsijä. Tyypillisesti yhtiön isännöitsijä toimiikin yhtiökokouksen sihteerinä, mikäli yhtiöllä on isännöitsijä.