Osakkeenomistajan velvollisuus maksaa yhtiövastiketta

3.12.2024

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiövastiketta yhtiön menojen kattamiseksi yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.

Joissakin tilanteissa osakkeet voi omistaa useampi henkilö yhdessä, kuten esimerkiksi puolisot, jolloin yhteisomistajat vastaavat vastikkeen maksamisesta yhteisvastuullisesti. Yhteisvastuullisuus tarkoittaa sitä, että taloyhtiö voi periä koko vastikkeen keneltä tahansa yhteisomistajista. Yhteisomistajan maksuvelvollisuus ei siten rajoitu hänen omistusoikeutensa mukaiseen osuuteen vastikkeesta.

Taloyhtiö ei voi periä osakkaalta muita maksuja kuin yhtiöjärjestyksen mukaisen yhtiövastikkeen tai muun yhtiöjärjestykseen perustuvan lisämaksun. Osakkaat voivat kuitenkin halutessaan sitoutua sopimuksella maksamaan yhtiölle muitakin maksuja kuin yhtiöjärjestyksessä mainittua vastiketta. Tällöin maksuvelvollisuus perustuu tehtyyn sopimukseen eikä yhtiöjärjestykseen. Sopijaosapuolet ovat tietenkin velvollisia noudattamaan tekemänsä sopimuksen sisältöä kaikilta osin.

Vastike on osakeomistuksen perusteella osakkaalle syntyvä velvollisuus osallistua yhtiön tarkoituksen kannalta tarpeellisten menojen kattamiseen. Vastike ei ole täten korvausta huoneiston käytöstä. Mikäli vastike olisi korvausta huoneiston käytöstä, seuraisi huoneiston käytön estymisestä oikeus vaatia vastikealennusta tai -vapautusta. Sen vuoksi, koska vastike ei ole korvausta huoneiston käytöstä, ei tällaista vapautusta automaattisesti synny. Poikkeuksena on kuitenkin laissa määritelty vastikkeen alennusmahdollisuus tilanteessa, jossa osakehuoneiston käyttö on estynyt esimerkiksi tapahtuneen vesivahingon takia. 

Vastikkeen alennusmahdollisuudesta on kirjoittanut lakimies Tuomas Leinonen Lakipähkinä-blogikirjoituksessaan alkuvuonna 2023.

 Katja Lauronen

Katja Lauronen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton juristi.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.