Valtuutettu yhtiökokouksessa
28.6.2021
Osakkaan mahdollisuus osallistua yhtiökokouksen päätöksentekoon ei ole täysin poissuljettua, vaikka tämä ei itse pääsisikään paikalle. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas saa käyttää oikeuttaan yhtiökokouksessa valtuutetun välityksellä. Tätä osakkaan mahdollisuutta käyttää valtuutettu ei voida kieltää edes yhtiöjärjestyksessä. Osakas saa valita valtuutettunsa varsin vapaasti, sillä valtuutetulle ei ole laissa esitetty erityisiä pätevyysvaatimuksia. Myöskään yhtiöjärjestyksessä tai yhtiökokouksessa ei voida asettaa rajoitteita sille, kuka toimii osakkaan valtuutettuna. Oikeushenkilö tai vajaavaltainen ei voi kuitenkaan toimia tässä tehtävässä.
Valtuutetun on osoitettava valtuutuksensa luotettavalla tavalla, yleensä tämä tapahtuu osakkaan antamalla kirjallisella valtakirjalla. Usein valmis valtakirjalomake lähetetäänkin jo yhtiökokouskutsun mukana, jolla osakas voi valtuuttaa haluamansa henkilön edustamaan itseään yhtiökokouksessa. Valtuutukselle ei kuitenkaan ole määrätty laissa erityisiä muotovaatimuksia.
Mikäli osakkaan valtakirja on nimetty tietylle henkilölle, ei valtakirjaa voi ilman valtakirjan antajan lupaa siirtää toiselle henkilölle. Valtuutettu ei näin ollen voi siirtää omatoimisesti tällaista nimettyä valtakirjaa toiselle henkilölle, mikäli esimerkiksi itse estyy osallistumasta yhtiökokoukseen.
Lopuksi on vielä syytä tarkentaa, että vaikka osakas voi käyttää valtuutettua yhtiökokouksessa, niin yhtiön hallituksen jäsen ei voi käyttää valtuutettua hallituksen kokouksessa. Hallituksen jäsenen läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksessa on henkilökohtainen, eikä hänellä ole oikeutta osallistua kokoukseen valtuutetun välityksellä. Mikäli hallituksen jäsen on estynyt osallistumaan kokoukseen, tulee hänen tilalleen varajäsen, mikäli yhtiökokous on sellaisen valinnut.