Uusi vuosi toi lakimuutoksia

10.1.2023

Vuosi 2023 on käynnistynyt, ja uusi vuosi toi mukanaan monenlaista huomioitavaa myös taloyhtiömaailmaan. Kannattaa aktiivisesti seurata Kiinteistöliiton somekanavia, lukea Kiinteistölehteä sekä osallistua paikallisyhdistysten jäsentilaisuuksiin, jotta käytössäsi on varmasti aina ajantasaisin tieto. Seuraavassa lyhyt katsaus tärkeimpiin vuoden vaihteessa voimaan tulleisiin lakimuutoksiin.

Asuinrakennusten energia-avustus jatkuu myös vuonna 2023

Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan ensi vuonna avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustukset. Energia-avustuksia voivat hakea kerros- ja rivitaloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannuskorkotukilainaa sekä omakoti-, pari- ja ketjutalojen omistajat. Avustusta voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin. Avustusta voidaan myöntää monenlaisiin asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin ja toimiin, esimerkiksi lämmitystaparemontteihin, lämmöntalteenottojärjestelmiin, kiinteistöautomaatioon, julkisivujen ja yläpohjan lämmöneristykseen, ylilämpenemistä estävään aurinkosuojaukseen, vettä säästäviin toimenpiteisiin sekä järjestelmien säätöön.

Avustus arava- ja korkotukivuokra-asuntojen korjaamiseen ikääntyneille soveltuviksi jatkuu myös vuonna 2023

Avustus arava- ja korkotukivuokra-asuntojen korjaamiseen ikääntyneille soveltuviksi jatkuu myös vuonna ensi vuonna. ARA voi myöntää ensi vuonna avustusta viisi miljoonaa euroa.

Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin

Tuella helpotetaan niiden kotitalouksien asemaa, joilla on suuria sähkölaskuja. Tukea myönnetään 1.1.2023-30.4.2023 välisenä aikana kulutetusta sähköenergiasta maksetun määrän perusteella. Verotuksessa otetaan käyttöön väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.

Kuluttajansuojalaki uudistui

Kuluttajansuojan parantamiseksi puhelinmyynnissä otetaan käyttöön kirjallinen vahvistusmenettely. Lisäksi kuluttajansuojalain uudistuksella tulee muutoksia mm. alennusmarkkinoinnin sääntöihin, kotimyynnin peruuttamisoikeuteen, kuluttaja-arvosteluihin, verkossa toimivien markkinapaikkojen tarjoajien tiedonantovelvollisuuksiin sekä kuluttajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin henkilöön kohdistuvien palveluiden virhe- ja viivästystilanteissa.

Viivästyskoron määrä

Korkolain mukainen viitekorko ajanjaksona 1.1.–30.6.2023 on 2,5 %. Viivästyskorko tänä ajanjaksona on 9,5 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla).

 Minni Yli-Olli

Minni Yli-Olli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.