× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Turvallinen taloyhtiö - myös avaimissa

14.10.2016

Kiinteistöliiton syyskuussa käynnistynyt Turvallinen taloyhtiö -kiertue keskittyy taloyhtiöiden turvallisuuskysymyksiin antaen vinkkejä siihen, miten taloyhtiöistä on mahdollista tehdä entistä turvallisempia meille kaikille. Käsittelyssä on aiheita pelastussuunnitelmasta taloudelliseen turvallisuuteen sekä kameravalvonnasta avainturvallisuuteen. Mitä avainturvallisuuden osalta olisi hyvä huomioida taloyhtiöissä?

Millä tavalla puutteet avainturvallisuudessa voivat sitten ilmetä taloyhtiössä? Esimerkiksi niin, että yhteisissä tiloissa saattaa liikkua luvattomia vieraita, avaimet ovat vanhoja eli niitä voi teettää vapaasti, porraskäytävien ulko-ovet ovat auki eikä lukkoja huolleta säännöllisesti. Lukitusjärjestelmät (sekä mekaaniset että sähköiset tai muut vastaavat lukot) avaimineen muodostavat perusjärjestelmän, jonka kunnossapidosta vastaa yhtiö eli lukitusjärjestelmän huoltoon ja ajantasaistamiseen kannattaa panostaa.

Lukkosarjoituksen uusimista on hyvä harkita säännöllisin väliajoin ja esim. ison korjaushankkeen jälkeen, jolloin avaimia saattaa olla ajautunut usealle eri taholle. Lisäksi avaimia katoaa vuosien varrella eikä sarjoittaminen jokaisen hävinneen avaimen jälkeen ole järkevää. Joskus tietysti tilanne on se, ettei pelkkä uudelleensarjoitus riitä, vaan on syytä uusia koko lukitusjärjestelmä. Tämä erityisesti, jos lukot ovat jo vanhoja.

Tärkeä avainturvallisuutta edistävä dokumentti taloyhtiöissä on lukitussuunnitelma. Suunnitelmasta käy ilmi kaikki kiinteistön lukot ja avainmäärät eli sen avulla tiedetään, millainen lukko on asennettu mihinkin oveen. Lisäksi siitä käy ilmi, mihin kaikkialle tietyllä avaimella pääsee eli esimerkiksi A-rapun avaimella pääsee myös B-rappuun, sillä siellä sijaitsee yleinen pesutupa.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

 Kaisu Terkki

Kaisu Terkki

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.