Milloin tasajakoperiaate soveltuu?
29.4.2024
Kun asunto-osakeyhtiössä suunnitellaan kunnossapito- tai uudistustöitä, voi keskusteluun nousta kulujen jakaminen tasan huoneistojen kesken. Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty tasajakoperiaatteen soveltamisen edellytyksistä. Kaikkien edellytysten on täytyttävä, jotta tasajako on mahdollista.
Tasajakoperiaatteen soveltaminen edellyttää ensinnäkin, että kunnossapito tai uudistus kohdistuu huoneistoihin. Myös huoneistojen rajapinnoilla tehtävien töiden, kuten ulko-ovien ja ikkunoiden uusimisen kulut on mahdollista jakaa tasan osakkaiden kesken.
Jos kyse on huoneistojen ulkopuolella tehtävistä töistä, kuten vaikkapa autopaikkojen lämmitystolppien tai sähköauton lataustolppien toteuttamisesta, tasajakoperiaate ei sovellu. Tasajakoperiaatetta ei voida soveltaa myöskään esimerkiksi yhtiön korjaushankkeissa, joissa tehdään töitä myös huoneiston ulkopuolella, kuten esimerkiksi vesi-, viemäri- ja sähköjohtojen korjauksissa. Korjaushankkeen yhteydessä on kuitenkin mahdollista jakaa tiettyjen hankintojen, kuten esimerkiksi hanojen kustannukset tasan osakkaiden kesken, jos hanoja on sama määrä jokaisessa huoneistossa.
Lisäksi tasajakoperiaatteen soveltaminen edellyttää, että kullekin huoneistolle koituva etu ja kustannus ovat yhtä suuret. On siis kiinnitettävä huomiota siihen, onko kustannus jokaisen huoneiston osalta sama. Jos esimerkiksi ulko-ovia, ikkunoita tai vesihanoja on eri huoneistoissa erilainen määrä, ei tasajakoperiaate sovellu.
Tasajakoperiaatteen noudattaminen edellyttää myös, että sitä kannattaa yhtiökokouksessa vähintään 2/3 annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Itse korjauksesta tai uudistuksesta ja tasajakoperiaatteen noudattamisesta päätetään yhtiökokouksessa erillisinä asioina.