× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Tasajakoperiaate

12.9.2014

Taloyhtiö haluaa jakaa pihan uudesta asfaltoinnista aiheutuvat kulut tasajakona osakkaiden kesken. Yhtiöjärjestyksessä ei ole kunnossapitovastuun jaosta mainintaa ja hallituksen puheenjohtaja on kuullut, että asunto-osakeyhtiölaissakin on mainittu tällainen tasajaon mahdollisuus.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous voi tietyin edellytyksin päättää kunnossapitokulujen jakamisesta tasan.

Jotta tasajako olisi mahdollista, tarvitsee yhtiökokouksen päätös taakseen 2/3 määräenemmistön ja sen lisäksi vaaditaan myös seuraavien edellytysten täyttymistä:

  1. kunnossapidon tai uudistuksen tulee olla huoneistoihin kohdistuva
  2. kullekin huoneistolle tulevan edun on oltava yhtä suuri ja
  3. kunkin huoneiston osalta aiheutuvan kustannuksen on oltava yhtä suuri

Lain esitöissä todetaan, että huoneistoon kohdistuvia kunnostustöinä voidaan pitää huoneiston ulko-oven, parvekeoven ja ikkunoiden korjausta ja uusimista.

Jotta huoneistolle tuleva etu olisi jokaiselle huoneistolle yhtä suuri, tulee kunnossapitotyö tehdä kaikissa huoneistoissa. Esimerkiksi yhtiö, jossa on asuinhuoneistojen lisäksi myös liikehuoneistoja, ei voi soveltaa tasajakosäännöstä vain asuinhuoneistoihin kohdistuvassa remontissa, sillä kunnossapitotoimi ei hyödyttäisi kaikkia osakkaita yhtä paljon.

Kustannukset ja edut eivät myöskään kohdistu kaikkiin huoneistoihin yhtä paljon, jos johonkin huoneistoihin asennettaisiin vaikkapa useampia ikkunoita kuin toiseen.
 
Myöskään kokonaan huoneiston ulkopuolella tehtäviä kunnossapitotoimia ja siitä aiheutuvia kustannuksia ei voida jakaa tasajaolla. Asfaltointikustannusten jako tasajaolla olisi siis mahdollista, jos ne osakkaat joiden maksuvelvollisuus kasvaa antaisivat nimenomaisen suostumuksen poiketa vastikeperusteisesta jaosta.

Maija Lukkari-Nyman

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.