Taloyhtiö voi hankkia palovaroittimet huoneistoihin

15.9.2017

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi syyskuun alussa (4.9) tutkinnan asuntopalosta, joka johti äidin ja kolmen lapsen kuolemaan. Huoneiston asukkaan vastuulla on palovaroittimien olemassaolo ja niiden kunto. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnassa todettiin, ettei asunnon haltijan vastuu huolehtia yksinään palovaroittimista näytä toimivan ja tutkinnassa todetaan, että vastuuta toimivista palovaroittimista olisi luontevaa antaa taloyhtiölle.

Huomion arvoista on, että taloyhtiöllä on jo nyt mahdollisuus ottaa isompi rooli paloturvallisuuden takaamisessa ilman tätä edellyttävää pykälää laissa. Taloyhtiön paloturvallisuus on kaikkien osakkaiden ja asukkaiden etu.

Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti. Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on myös oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Se sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin ja ylemmissä kerroksissa portaikon yläpuolelle.

Vaikka asukkaat vastaavat palovaroittimesta, ei ole itsestään selvä, että he pystyvät itse vaihtamaan pattereita palovaroittimiinsa tai he eivät ehkä edes tiedä pattereiden tarkastuksen tai vaihdoin säännöllisyyden tarpeellisuudesta.

Taloyhtiö voi siis hankkia palovaroittimet kaikille huoneistolle. Yhtiö voi lisäksi muistuttaa pattereiden vaihtamisesta vaikkapa toimittamalla uudet. Tarvittaessa taloyhtiön on hyvä tarjota myös apua pattereiden vaihtamiseen.

Nimenomaista pykälää taloyhtiön vastuusta paristokäyttöisistä palovaroittimista ei lakiin edellytetä siihen, että yhtiö huolehtisi palovaroittimista. Taloyhtiö voi toimia paremmin, kuin laki edellyttää.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton apulaispäälakimies.

 Kristel Pynnönen

Kristel Pynnönen

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.