× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Taloyhtiö on onnellisessa asemassa, jos suurimmat ongelmat ovat lasten liituleikit

12.6.2015

Viime viikkojen aikana on sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa käyty laajaa keskustelua ja pohdintaa lasten liituleikeistä. On keskusteltu sen kieltämisestä sekä mahdollisesta vahingonkorvausvastuusta. Näkemyksiä on esitetty puolin ja toisin.

Jos taloyhtiön osakkaat kokevat, etteivät liituleikit kuulu taloyhtiön kuvaan, voivat osakkaat enemmistöpäätöksellä yhtiökokouksessa vahvistaa järjestyssäännöt, joilla liituleikki kielletään. Tällöin kieltoa pitää noudattaa. Yhtiön järjestyssäännöt eivät kuitenkaan saa tai niiden ei kannattaisi olla sellaisia, että ne kieltävät ja rajoittavat normaaliin elämään kuuluvaa toimintaa ja toimintaa, joka ei ole yhtiölle haitaksi.

Mikäli kuitenkin tämän tyyppisiä kieltoja on järjestyssääntöihin otettu, liittyy näihin sääntöihin ongelma: miten puuttua jos kieltoa ei noudateta? Yhtiön ainoa keino puuttua järjestyssääntöihin vastaiseen toimintaan on hallintaanotto. Hallintaanotto on kuitenkin tarkoitettu niitä tilanteita varten, jossa asukkaan toiminta aiheuttaa kohtuutonta haittaa ja vahinkoa yhtiölle ja naapureille. On erittäin epätodennäköistä, että tuomioistuin hyväksyisi huoneiston hallintaanoton sillä perusteella, että lapset ovat piirtäneet liiduilla asvaltille.

Myöskään vahingonkorvausvastuu ei automaattisesti ole seuraamus järjestyssääntöjen vastaisesta toiminnasta. Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää taloudellisen vahingon. Lisäksi ns. vahingonkärsineen pitää myös minimoida syntyvät vahingot, tarkoittaen, että odottamalla seuraava sadetta, joka vie mukana piirrustukset, yhtiö ei lähtökohtaisesti kärsi taloudellista vahinkoa.

Näin ollen järjestyssäännöissä oleva tai niihin otettavaksi ehdotettu kielto liituleikeistä tai ylipäänsä kielto lasten leikeistä ei ole kovin järkevä ja tuntuu suoraan sanottuna jopa hieman hassulta.

Nyt käydyssä kirjoituksessa tarkoitetaan ns. tavallista liituleikkiä jossa piirretään asvaltille eikä sellaista toimintaa, jossa tarkoituksella sotketaan rakennuksen kivijalkaa ja julkisivua.

 Kristel Pynnönen

Kristel Pynnönen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton apulaispäälakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.