Taloyhtiölaajakaista
31.7.2020
Tänä vuonna Suomessa ja ympäri maailman on tehty enemmän etätöitä kuin koskaan. Tämän on osaltaan mahdollistanut se, että monia toimistotöitä pystytään tekemään tehokkaasti myös kotona tietoliikenneyhteyksiä hyödyntäen. Toisin sanoen, töitä pystytään tekemään kotoa käsin, kun Internet-yhteydet ovat kunnossa. Asunto-osakeyhtiössä asukkaiden kannalta helppo ratkaisu Internet-yhteyksien osalta on huoneistokohtainen laajakaistayhteys.
Nykypäivänä huoneistokohtaisen laajakaistayhteyden voidaan katsoa olevan tavanomaista asumisen tasoa. Näin ollen taloyhtiö voi päättää yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä uuden laajakaistapalvelun käyttöönotosta. Tällöin puhutaan usein ns. taloyhtiölaajakaistasta. Asukkaiden ei tarvitse tehdä omia henkilökohtaisia laajakaistasopimuksiaan, vaan riittää että yhtiö tekee sopimuksen operaattorin kanssa ja asukkaat käyttävät yhtiön hankkimaa laajakaistaa. Yhtiön sopimukseen kuuluu monesti jokin tietty laajakaistan perusnopeus, jota asukkaat voivat kasvattaa omien tarpeidensa mukaan omalla kustannuksellaan. Kokonaiskulut jäävät monissa tapauksissa kuitenkin osakkaalle pienemmäksi, kuin silloin jos hän tekisi kokonaisuudessaan oman sopimuksen laajakaistaoperaattorin kanssa.
Miten tällaisen taloyhtiölaajakaistan kulut jaetaan osakkaiden kesken? Osakkaat ovat velvollisia maksamaan taloyhtiölle yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrätyillä perusteilla. Yhtiövastikkeella katetaan kiinteistön ja rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen, kuten esimerkiksi laajakaistan aiheuttamat kustannukset. Taloyhtiölaajakaistan yhtiölle aiheuttamat kulut katetaan näin ollen osana osakkaiden maksamaa yhtiövastiketta.
Laajakaistan kustannukset voidaan jakaa myös tasan niiden huoneistojen kesken, joihin laajakaista on asennettu. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen osakas maksaa laajakaistayhteydestä yhtä paljon, toisin kuin silloin kun laajakaistan aiheuttamat kulut jaetaan osakkaiden kesken osana yhtiövastiketta. Edellä mainittu kulujen jakaminen tasan huoneistojen kesken edellyttää aina kuitenkin sitä, että yhtiöjärjestykseen on lisätty ns. laajakaistavastikepykälä. Tällainen pykälä voidaan lisätä yhtiöjärjestykseen, kun sitä on yhtiökokouksessa kannattanut 2/3 yhtiökokouksessa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty tiukempaa määräenemmistöä. Yksittäisten osakkaiden suostumusta päätökseen ei sen sijaan tarvita.