Talkoot taloyhtiössä – Riesa vai mahdollisuus?
10.8.2018
Taloyhtiön talkoot ovat helppo tapa tutustua naapureihin ja onnistuessaan kasvattavat yhteisöllisyyden tunnetta. Parhaimmillaan taloyhtiö saattaa myös säästää talkoiden avulla suurenkin summan rahaa, kun ulkopuolista työvoimaa ei tarvita. Moni tuntee kuitenkin talkoopäivänä piston sydämessään tai syyttävän katseen selässään suunnatessaan omiin menoihinsa toisten jäädessä ahertamaan pihalle. Toivottavaa olisi, jos mahdollisimman moni ottaisi osaa talkoisiin, mutta on muistettava, että osallistuminen on silti vapaaehtoista.
Tavanomaiset talkootarjoilut ovat perinteisesti osa talkoita, mutta muuta palkkiota talkoisiin osallistuneille ei voi suorittaa. Osallistuneita ei voida kiitokseksi vapauttaa taloyhtiön maksuista, eikä poissaolleita voida rankaista määräämällä esimerkiksi talkoomaksua. Osakkaalla on velvollisuus taloyhtiössä maksaa vastiketta, jolla katetaan yhtiön kunnossapitotoimet, eivätkä talkoot muuta asiaa. Yhtiöjärjestykseen voidaan kuitenkin ottaa kunnossapitomääräys, jolla yhtiö velvoittaa osakkeenomistajat suorittamaan taloyhtiölle muutoin kuuluvia kunnossapitotöitä. Määräyksen tulee kohdistua osakkeenomistajiin yhdenvertaisesti tai loukatuilta osakkeenomistajilta vaaditaan suostumus. Osakkeenomistajilta ei voida periä eri suuruista vastiketta sen perusteella, miten he osallistuvat taloyhtiön talkoisiin tai kunnossapitotöihin.
Vaikka asukkaita ei voikaan pakottaa osallistumaan talkoisiin, osallistujien määrää voi yrittää kasvattaa sillä, että talkootehtäviä jaettaessa huomioidaan taloyhtiön eri ikäiset ja erilaisessa kunnossa olevat asukkaat. Kaikkien ei siten tarvitse haravoida tai perata kukkamaata, vaan jonkun tehtävänä voi myös esimerkiksi olla taloyhtiön yhteisissä tiloissa olevaa tavaran läpikäynti. Vahinkojen varalle taloyhtiön olisi hyvä ottaa talkoovakuutus, joka kattavana korvaa esine- ja henkilövahingot.