Suursiivous jatkuu: Mitä autotallissa saa säilyttää?
13.5.2015
Naapuri ei säilytä pyöräänsä taloyhtiön yhteisessä pyöräsuojassa vaan omassa autotallissaan. Tarkkasilmäinen ohikulkija on autotallin ohi kulkiessaan havainnut osakkaan varastoivan siellä pyörän lisäksi muitakin harrastevälineitä ja nähnyt vieläpä vilahduksen kaasupullosta, ehkäpä kahvinkeittimenkin. Osakkaan asuinhuoneisto sijaitsee autotallin päällä olevassa ensimmäisessä asuinkerroksessa. Osakas soittaa mietteissään paloturvallisuudesta huolestuneena Kiinteistöliiton lakineuvontaan. Toimiiko naapuri lain mukaan?
Osakkaalla on hallintaoikeutensa puitteissa lähtökohtaisesti oikeus päättää mitä hän autotallissa säilyttää. Hallintaoikeutta kuitenkin rajoittavat autotallin käyttötarkoitus, pelastuslaki ja kemikaalilainsäädäntö. Taloyhtiössä autotallin pääasiallinen käyttötarkoitus on auton säilyttäminen - auton tuleekin aina mahtua autotalliin.
Auton lisäksi autotallissa saa säilyttää lainsäädännön puitteissa esimerkiksi harrastevälineitä, yhtä vaihtorengaskertaa, työkaluja, auton lisävarusteita, mopoa taikka moottoripyörää, moottorikelkkaa, moottorisahaa ja ruohonleikkuria. Säilytyksessä on huomioitava yleinen siisteys ja järjestys.
Autotallissa ei saa vapaasti säilyttää palavia nesteitä, kaasuja tai aerosoleja vaan laki määrää näille sallitut enimmäismäärät ja lisäksi niitä on säilytettävä huolellisesti eikä niitä saa käsitellä autotallissa. Nestekaasua saa säilyttää vain maanpäällisessä autosuojassa ja kaasupullot on sijoitettava mahdollisimman lähelle ulko-ovea. Autotallissa sallittujen kemikaalien enimmät sallitut määrät osakas voi tarkastaa esimerkiksi sisäministeriön ylläpitämältä pelastustoimi.fi -sivustolta. Autotallissa ei saa säilyttää sen käyttötarkoitukseen kuulumattomia sähkölaitteita - tällaisia ovat vaikkapa kahvinkeitin, jääkaappi, pakastin sekä mikroaaltouuni.
Mikäli taloyhtiössä herää epäselvyyttä sallittujen ja kiellettyjen esineiden sekä aineiden rajanvetoon liittyen kannattaa taloyhtiön olla yhteydessä paikallisiin pelastusviranomaisiin. Pelastusviranomaiset järjestävät tarvittaessa palotarkastuksia ja voivat niiden yhteydessä antaa siivouskehotuksia.