× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Sujuvaa liikkumista myös taloyhtiöihin

13.6.2018

Tässäpä taas menneinä päivinä rattaiden kanssa kaupungilla liikkuessa tuli kiinnitettyä huomiota erilaisten tilojen esteettömyyteen. Näennäisesti kaikki vaikuttaa olevan kunnossa ja mm. ovet aukeavat automaattisesti, mutta siltikin sujuva liikkuminen on joskus työn ja tuskan takana esimerkiksi liian korkeiden kynnysten takia. Toistaiseksi voimaa vielä riittää esteiden ylittämiseen, mutta entä jos tilanne olisi toinen ja voimat olisivat vähäisemmät tai liikkuminen olisi muuten haastavaa?

Esteettömyyteen tulisi kiinnittää huomiota myös taloyhtiöissä. Monesti keskustelun keskiössä kuitenkin on raha eli mitä tämä kaikki minulle maksaa. Onneksi apua tähän ongelmaan on saatavilla eli ARA (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) on päivittänyt hissi- ja esteettömyysavustusohjettaan tämän kevään aikana. Avustus koskee olemassa olevien hissien esteettömyyskorjauksia, joita avustetaan tapauskohtaisesti. Kyseeseen tulevat sellaiset korjaukset, joilla mahdollistetaan hissin käyttö myös liikuntarajoitteisille (kuten kulkureitti ulko-ovelta sisätiloihin on mahdollinen ilman saattajaa tai avustajaa).

Avustettavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi seuraavat:

Pysähdystasojen lisääminen hissin uusimisen yhteydessä ylös- ja/tai alaspäin yhteisiin tiloihin: avustettavaa on kuilun rakentamiseen liittyvien rakennusteknisten töiden osuus sekä lisättävän kerrostason hissitekniset laitteet, automaattiovi, edusta, kutsunappi, kerrososoitin sekä mahdolliset pielirakenteen pellitykset.

Pysähdystasojen lisääminen kerrostasolle ovilinjan vastakkaiselle puolelle (tasolle avataan uusi oviaukko ja lisätään automaattiovi): avustettavaa on oviaukon rakentamiseen liittyvien rakennusteknisten töiden osuus sekä lisättävän kerrostason hissitekniset laitteet, automaattiovi, edusta, kutsunappi ja kerrososoitin sekä mahdolliset peilirakenteen pellitykset.

Kaikkien kerrostasojen kääntöovien uusiminen automaattisiksi liukuoviksi hissin kokonaan uusimisen yhteydessä: avustuksen määrä kerrostasoa kohden on enintään 45 % hyväksytyistä kustannuksista ja enintään 2500 euroa (sis. alv 24 %).

Lisätietoa: Ara - Esteettömyysavustusta rajoitetusti myös hissin uusimiseen 

 Kaisu Terkki

Kaisu Terkki

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.