Seurakuntien aluekeskusrekisteristä tilattavien sukuselvitysten ruuhkautuminen vaikuttaa myös asunto-osakeyhtiöissä
12.11.2021
Useat uutislähteet ovat viime aikoina uutisoineet, että seurakuntien aluekeskusrekisteristä tilattavat sukuselvitykset ovat tällä hetkellä ruuhkautuneet. Sukuselvitys tarvitaan, kun henkilö kuolee, jotta saadaan selville kaikki vainajan lainmukaiset perilliset. Sukuselvitys liitetään myös perukirjaan, eikä perukirjan tekeminen ole mahdollista ilman vainajan sukuselvitystä.
Ruuhkautumisen taustalla on uudistus, jolla kirkonkirjojen pito keskitetään seurakunnista 15 aluekeskusrekisteriin. Jos vainaja kuului tai oli jossain vaiheessa elämäänsä kuulunut kirkkoon, tarvitsee sukuselvitysmuotoisia virkatodistuksia tilata seurakuntien aluekeskusrekisteristä. Ennen tätä uudistusta virkatodistukset piti tilata erikseen kaikilta niiltä paikkakunnilta, joihin vainaja oli ennen kuolemaansa kuulunut. Uudistus siis helpottaa ja nopeuttaa sukuselvityksen laatimista, kunhan ruuhkat ollaan saatu purettua. Tällä hetkellä aluekeskusrekisterien ruuhkat voivat kuitenkin sukuselvitysten osalta olla useita viikkoja tai jopa kuukausia.
Palvelun ruuhkautuminen ja selvitysten puuttuminen vaikeuttaa kuolinpesän asiointia vainajan asioissa myös taloyhtiöissä. Esimerkiksi osakeluettelomerkinnän tekeminen jakamattomalle kuolinpesälle ei onnistu ilman vainajan perukirjaa ja siihen liitettyä sukuselvitystä. Tämä vaikuttaa mm. yhtiökokoukseen osallistumisoikeuteen. Jos asunto-osakeyhtiö on jo siirtänyt osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle, ei yhtiökokoukseen osallistuminen ole mahdollista ilman osakeluettelomerkintää jakamattomalle kuolinpesälle. Jos osakeluettelon ylläpitoa ei ole siirretty, edellyttäisi osallistuminen yhtiökokoukseen joko osakeluettelomerkintää jakamattomalle kuolinpesälle tai vaihtoehtoisesti perukirjan ja sukuselvityksen esittämistä yhtiökokouksessa. Näin ollen ei kuolinpesän osakkailla ole pääsyä yhtiökokoukseen ennen sukuselvityksen saamista.
Kuolinpesän omistaman asunnon myyminen ei myöskään ole mahdollista ilman perukirjaa ja sukuselvitystä. Tämä tarkoittaa, että asunnon myynti voi viivästyä usealla kuukaudella, ja kuolinpesä joutuu siten maksamaan asunnon vastikkeita useita kuukausia, ennen kuin myynti on mahdollista.
Käytännössä myös kuolinpesän laskujen maksaminen kuolinpesän tililtä voi vaikeutua, jos pankki edellyttää sukuselvitystä antaakseen käyttöoikeuden kuolinpesän tiliin jollekin kuolinpesän osakkaalle. Jos kuolinpesä ei tämän johdosta pääse suorittamaan kuolinpesän omistaman asunnon vastikkeita, voi niitä jäädä käytännössä useampi kuukausi rästiin. Tällaisessa tilanteessa kuolinpesän osakkaiden kannattaa olla yhteydessä taloyhtiöön ja ilmoittaa, mistä ongelmat vastikkeen maksussa johtuvat. Viivästyksen kestoa voi arvioida tarkastamalla aluekeskusrekisterin sivuilta tämänhetkisen sukuselvitystilausten käsittelyajan.