× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Rottasota

18.8.2017

Monissa lähiöissä käydään parasta aikaa rajua rottasotaa. Etenkin pääkaupunkiseudulla rottakanta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Taustalla on toki leuto talvi, rakennustyömaat ja suotuisa parinmuodostus. Iso vaikutus rottakannan kasvuun on myös taloyhtiön ja sen asukkaiden toimilla. Onko teidän taloyhtiössä luotu hyvät elinolosuhteet rotille? Ei kannattaisi. Tautien levittämisen lisäksi rotta voi pahimmassa tapauksessa jyrsiä rakenteita ja tuhota infrastruktuuria.

Ei helppoja lounaita

Taloyhtiössä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka helpot olosuhteet pihamaalla vilistävällä rotalla on ruokailuun kiinteistöllä. Ehjä jäteastia, jonka kansi myös pidetään kiinni pitää kohtuullisesti rottia loitolla. Jäteastioita täytettäessä ja tyhjennettäessä huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että ruokajätettä ei tipu maahan. Viemärissä asuvaa rottaa miellyttää erilainen viemäriin kaadettava ruokajäte. Linnuille tarkoitettu, maahan tippunut ruoka kelpaa myös rotille. Rottaongelman parissa taistelevan - tai siltä välttymistä mielivän taloyhtiön kannattaa järjestyssäännöin ja ohjeistuksin raamittaa rotantorjunnan pelisäännöt asukkaille. Hallitus voi päättää yhteisten tilojen ja alueiden käyttöä koskevien ohjeistusten antamisesta, mutta järjestyssäännöt kokonaisuudessaan kannattaa saattaa yhtiökokouksen enemmistön päätettäväksi.

Torjunta ammattilaisen tehtäväksi

Rottien, kuten muidenkin tuholaisten torjunta kannattaa taloyhtiöissä jättää ammattilaisten tehtäväksi. Ammattilainen voi arvioida, onko rottaongelmaa paikallaan lähteä torjumaan myrkytyksin vai turvautumalla erilaisiin loukkuihin. Torjunnan arvioiduista kustannuksista ja mm. yhtiön korjausbudjetin suuruudesta riippuu, voiko hallitus päättää torjuntatoimien tilaamisesta vai tuleeko asia saattaa yhtiökokouksen enemmistön päätettäväksi.

Rottaongelmaa torjuttaessa hallituksen ja isännöinnin kannattaa huolehtia siitä, että kiinteistö on edelleen turvallinen käyttäjilleen. Torjuntatoimista ja niiden vaikutuksista kiinteistön käyttöön kannattaakin viestiä talon asukkaille hyvissä ajoin ennen torjuntatoimiin ryhtymistä.

Jos rottaongelma on karannut käsistä ja muodostunut alueellisesti laajemmaksi ongelmaksi, kannattaa torjuntatoimia suunniteltaessa harkita yhteistyötä lähialueen muiden taloyhtiöiden kanssa. Rottayhdyskunta ei nimittäin tonttien rajoja kunnioita.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies.

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.