Riittääkö minimi? Ajatuksia taloyhtiön hyvästä hallinnosta

9.8.2019

Oletko pohtinut sitä, millaisissa tilanteissa sinulle riittää minimi? Siis, jos voit itse valita. Mitä materiaan tulee, kaapit on konmaritettu, panostettu luomu- ja lähiruokaan kasvispainotuksella, suosittu kierrätystä sekä ostettu tavaroita harkiten vain todelliseen tarpeeseen ekologisuuskärki edellä. Tavararintamalla on tullut konkreettisesti havaittua, että vähemmän on enemmän.

Samanaikaisesti silmiinpistävää on ollut se, että materian sijasta on tullut siirryttyä palvelujen suurkäyttäjäksi. Tältä osin on kyllä tehtävä tunnustus – vähemmän ei ole enemmän – ainakaan minulle. Jos voin valita, erityisosaaminen, hyvä vuorovaikutus ja palvelujen räätälöinti ovat niitä ykkösvalintaperusteita.  Näitä elementtejä löytyy peruspalvelupaketista aniharvoin.  Eli vähemmän ei tältä osin olekaan enemmän.

Meitä vaateliaita tietoa, asiantuntemusta ja vuorovaikutusta janoavia on yhteiskunnassamme yhä enemmän. Toiveet ja odotukset laajenevat helposti koskemaan kaikkea ympärillä olevaa, myös kotitaloyhtiötä.

Asunto-osakeyhtiölaki tarjoaa minimipelisäännöt yhtiön hallinnon hoitoon. Ne täyttämällä taloyhtiössä voidaan toki tuuletella, että homma on hallinnassa. Mutta avainkysymys on edelleen, riittääkö minimi? Sen päättämiseen osallistut sinä taloyhtiösi osakkaana.

Toimiohjeita lakia avoimempaan ja vuorovaikutteisempaan hallintomalliin tarjoaa Taloyhtiön Hyvä Hallintotapa -suositus 2016. Suosituksen ovat valmistelleet ja julkaisseet Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA yhteistyössä oikeusministeriön kanssa. Kaikkien taloyhtiöiden käyttöön tarkoitettu suositus löytyy täältä.

Koko suosituksen käyttöönotosta on hyvä päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksin. Hallitus voi keskuudessaan päättää pelkästään hallitustyöskentelyä koskevien suositusten noudattamisesta.

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.