Raastuvassa tavataan - Siis aikuisten oikeasti?
26.5.2017
Hyvä taloyhtiömuotoinen asuminen ja omistus on tehty hyvästä hallinnosta ja suunnitelmallisesta kiinteistönpidosta. Taloyhtiömuotoinen asuminen on lisäksi yhteisöasumista isolla y:llä ja edellyttää asukkailta joustavuutta, avarakatseisuutta ja toisten kunnioittamista. Hyvä asuinyhteisö ei synny itsestään, vaan edellyttää kultakin tietoisia valintoja. Kiistoja syntyy tikusta ja asiasta. 6-0 vai rehti kädenpuristus?
Tuomioistuimeen vasta viime kädessä
Oikeudenkäynti kestää pitkään ja syö voimavaroja. Asiamiespalkkiot nousevat riidoissa korkeaksikin. Kiinteistön täysarvovakuutus korvaa perusmuodossaan oikeudenkäyntikuluja vain hyvin rajoitetusti. Oikeudenkäyntikuluriskin johdosta tuomioistuintielle kannattaa lähteä harkiten ja vain riidoissa, joiden rahallinen intressi on mahdolliseen kuluriskiin nähden riittävä.
Perinteiselle riitelylle on vaihtoehtoja aina vapaamuotoisesta sovittelusta tuomioistuinsovitteluun. Etenkin asumisviihtyvyyteen olennaisesti heijastelevissa riidoissa uudenlaiset riidanratkaisun muodot voivat toimia perinteistä raastupaa paremmin.
Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus 2016 suosittaa riitojen ratkaisemista ensisijaisesti sopimalla ja seuraavaksi sovintomenettelyillä. Riidanratkaisutapojen hyötyjä ja haittoja kannattaa punnita avoimin mielin mahdollisimman pian kiistan synnyttyä. Kun riita pitkittyy, asiat mutkistuu.
Paras riita jää syntymättä
Jälkiviisaasti arvioiden moni riita olisi jäänyt syntymättä ennaltaehkäisevällä toimintatavalla. Hallitus, mm. näillä toimin voidaan ainakin osa erimielisyyksistä välttää:
1) Avoin ja tiedottava toimintatapa
2) Vuorovaikutuksen lisääminen ? naapurit tutuiksi
3) Ajantasainen ja selkeä yhtiöjärjestys
4) Kiinteistöstrategialla suunta selväksi
5) Yhtiön edun mukainen toiminta hallinnossa
Inspiraation lähteenä käytetty Kiinteistöalan Kustannus Oy:n kustantamaa Taloyhtiöriidat ? vinkkejä erimielisyyksien hallintaan -opasta (Jenni Hupli, Keijo Kaivanto 2017).
Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies¨.