Pöytäkirjantarkastajan rooli
27.3.2023
Kohtaan ajoittain neuvonnassa kysymyksiä liittyen yhtiökokouspöytäkirjan tarkastamiseen. Useimmiten niissä on kyse siitä, että yhtiökokouksen puheenjohtajalla ja pöytäkirjantarkastajalla on erilainen näkemys pöytäkirjaan kirjatuista asioista, eikä pöytäkirjantarkastaja halua allekirjoittaa pöytäkirjaa.
Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että yhtiökokouksessa valitaan vähintään yksi pöytäkirjantarkastaja. Monissa yhtiöissä on tapana valita kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Yhtiökokouksen puheenjohtaja vastaa pöytäkirjan laatimisesta ja pöytäkirjantarkastajan tehtävänä on puolestaan tarkastaa, että pöytäkirjaan kirjattu vastaa yhtiökokouksen kulkua. Jos pöytäkirjantarkastaja havaitsee, että pöytäkirjaan kirjattu ei vastaa hänen näkemystään kokouksen kulusta, hän voi kertoa puheenjohtajalle oman näkemyksensä ja pyytää muutosta pöytäkirjaan. Jos puheenjohtaja ei muuta kyseistä kohtaa, pöytäkirjantarkastajan on kuitenkin allekirjoitettava pöytäkirja. Tällaisessa tapauksessa pöytäkirjatarkastaja kuitenkin voi joko kirjata pöytäkirjaan eriävän näkemyksensä kokouksen kulusta tai liittää sen pöytäkirjan liitteeksi. Pöytäkirjantarkastajan täytyy myös allekirjoittaa pöytäkirja, vaikka hän olisi eri mieltä kokouksessa tehdyn päätöksen tarkoituksenmukaisuudesta.
Jos pöytäkirjantarkastaja kieltäytyy pöytäkirjan allekirjoittamisesta, on seuraavassa yhtiökokouksessa valittava uusi pöytäkirjatarkastaja. Uuden tarkastajan täytyy luonnollisestikin olla sellainen henkilö, joka on ollut läsnä siinä yhtiökokouksessa, jonka pöytäkirjan tarkastamisesta on kyse.