Paloturvallisesti kohti joulua

12.12.2015

Pimeinä iltoina ja joulun lähestyessä on mukava poltella kynttilöitä ja laittaa kotia joulukuntoon. Moni ilahduttaa itseään jouluaiheisella kynnysmatolla. Joku toinen virittelee oveen perinteistä tai upouutta joulukranssia joulumieltä nostattamaan. Missä menee sallitun ja kielletyn raja, kun mukaan tulevat paloturvallisuusmääräykset?

Ennen kynttilöiden sytyttämistä on syytä varmistaa, että asunnosta löytyy palovaroitin. Se on pakollinen varuste jokaisessa huoneistossa (pelastuslaki 17 §). Palovaroittimen hankinta ja sen toimivuudesta huolehtiminen on asukkaan velvollisuus. Varoittimen toiminta onkin siksi syytä testata riittävän usein, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Kynttilät tulee sijoittaa paloturvalliselle alustalle.

Pelastuslain 10 §:n mukaan rakennusten uloskäytävät ja pelastustiet on pidettävä esteettöminä ja kulkukelpoisina sekä muutenkin sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti. Uloskäytävillä sekä ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää tavaraa edes väliaikaisesti. Jouluinen kynnysmatto tulee näin ollen sijoittaa huoneiston sisäpuolelle tai porraskäytävän ulko-oven ulkopuolelle. Joulukranssin ripustaminen oveen sen sijaan on sallittua, joten sen avulla voi kätevästi ja turvallisella tavalla levittää itselleen ja muille jouluiloa.

 Kaisu Terkki

Kaisu Terkki

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.