× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Osakkaan vuokralaisen vahingonkorvausvastuu

16.1.2020

Taloyhtiömaailmassa ei aina voida välttyä vahingoilta. Joskus vahingon voi aiheuttaa rikkoutunut putki tai vuotava katto, toisinaan vahingon syy voi olla myös inhimillinen toiminta. Asukas saattaa esimerkiksi asentaa itse astianpesukoneen poistoletkun väärin, jolloin vuotava liitos ajan myötä aiheuttaa keittiön rakenteille kosteusvaurion. Iso vahinko voi aiheutua myös esimerkiksi siitä, että huoneistossa on jäänyt keittiön hana auki ja yli valunut vesi on aiheuttanut vesivahingot osakkaan oman huoneiston lisäksi alakerran naapurin huoneistoon. Tällaisen inhimillisen toiminnan aiheuttaman vahingon yhteydessä herää usein kysymys vahingonkorvausvastuusta.

Asunto-osakeyhtiölaissa on omat säännöksensä osakkaan vahingonkorvausvastuusta yhtiötä ja muita osakkaita kohtaan, mutta laissa ei säännellä mitään osakkaan vuokralaisen vahingonkorvausvastuusta. Vuokralaisen vahingonkorvausvastuu muodostuukin muun sääntelyn puuttuessa vahingonkorvauslain perusteella. Näin ollen vuokralainen vastaa tahallisesti tai huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista taloyhtiötä ja muita asukkaita kohtaan. Vahingosta vastaa lähtökohtaisesti aina vahingon aiheuttaja itse, mikäli vahingonkorvauksen edellytykset täyttyvät.

Mikäli osakkaan vuokralainen aiheuttaa vahinkoa taloyhtiölle, voi taloyhtiö vaatia vuokralaiselta vahingonkorvausta edellä mainitun vahingonkorvauslain nojalla. Tällöin taloyhtiön täytyy näyttää toteen vahingonaiheuttajan tuottamus (huolimattomuus), aiheutunut vahinko sekä syy-yhteys huolimattoman toiminnan ja vahingon välillä. Taloyhtiön lisäksi myös vahingonaiheuttajan naapurit voivat vaatia vahingonkorvausta heille aiheutuneista vahingoista vahingonkorvauslain perusteella. Esimerkiksi huolimattomuudella aiheutetun laajan vesivahingon osalta naapurit voivat vaatia vahingonkorvausta esimerkiksi sijaisasumisen kustannuksista tai alakerran sijoitusasunnon osakkeenomistaja voi vaatia korvausta vuokratulon menetyksestä.

Vuokranantajaosakkaalta taloyhtiö ei voi lähtökohtaisesti vaatia vahingonkorvausta tämän vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, sillä vuokralaisen huolimattomassa toiminnassa ei ole kyse osakkaan huolimattomasta toiminnasta. Osakas ei pysty vaikuttamaan vuokralaisensa menettelyyn, eikä siten esimerkiksi estämään sitä, että vuokralainen unohtaa keittiön hanan auki.

Vahinkojen varalta onkin hyvin suositeltavaa, että jokaisella olisi voimassa oleva kotivakuutus, oli sitten kyse osakasasukkaasta tai vuokralaisesta. Vakuutuksesta on usein apua silloin kun jotain tapahtuu, mutta samalla on syytä pitää mielessä se, että vakuutuksetkaan eivät aina korvaa kaikkea.

 Jaakko Lindfors

Jaakko Lindfors

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.