× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Osakkaan oma kylpyhuoneremontti

26.9.2014

Naapurista kuuluu iloisia työn ääniä. Naapuri kertoo, että "rakenteilla on hieno ja nykyaikainen kylpyläosasto" aikansa eläneen, mutta päällisin puolin kunnossa olevan kylpyhuoneen tilalle. Yhtäkkiä työn äänet vaihtuvat sadatteluun laattojen alta löytyneestä märästä seinästä. Naapuri on työn itse aloittanut, joten vastatkoon myös kustannuksista. Vai kuinka?

Osakkaalla on oikeus tehdä kustannuksellaan kunnossapito- ja muutostöitä hallinnassaan olevissa tiloissa. Remontista tulee ilmoittaa yhtiön johdolle ja noudattaa AOYL 5 luvun säännöksiä. Ryhtyessään esim. oma-aloitteiseen kylpyhuoneremonttiin, vastaa osakas remontin kustannuksista lähtökohtaisesti kokonaisuudessaan itse. Yhtiö ei ole velvollinen korvaamaan osakkaalle tämän remontin aikana uusimia vedeneristeitä tai muitakaan yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia rakennuksen osia, jollei yhtiössä ole tehty kaikkia osakkaita koskevaa päätöstä siitä, että yhtiö "tulee vastaan" esim. vesieristämisen kustannuksen verran.

Ongelmalliseksi tilanne muodostuu, jos oma-aloitteisen remontin yhteydessä paljastuu yhtiön vastuulle kuuluvassa rakennuksen osassa korjaustoimenpiteitä vaativa vika tai vaurio. Erimielisyyttä aiheutuu siitä, kenen vastuulle kuuluu vian poistaminen ja korjaamisesta aiheutuneiden kustannusten korvaaminen. Ilmeni vika niin tai näin: yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan vian poistaminen ja korjaamisesta aiheutuneet kustannukset kuuluvat yhtiön vastuulle. Kustannusvastuu ulottuu vain perustasoon.

Jos siis osakkaan remontin yhteydessä paljastuu rakenteessa kosteusvaurio, tulee yhtiön vastata korjauksista ja kustannuksista kuten kyseessä olisi alun perin yhtiön kosteusvauriokorjaus. Vian tulee olla sellainen, että yhtiönkin olisi siitä tietoisena tullut ryhtyä korjaustoimenpiteisiin.

Kaisu Terkki

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.