Osakkaan oma-aloitteisen remontin kustannukset

13.4.2021

Osakkaalla on laaja oikeus tehdä muutostöitä hallinnassaan olevissa tiloissa. Muutostyöoikeus koskee kaikkia osakkaan hallinnassa olevia tiloja, kuten myös esimerkiksi mahdollista autotallia, piha-aluetta tai kellarikomeroa. Osakkaan hallinnassa olevat tilat ilmenevät yhtiön yhtiöjärjestyksestä.

Kustannukset osakkaan oma-aloitteisesta remontista kuuluvat kokonaisuudessa osakkaan vastuulle. Lähtökohtana on, ettei osakkaan muutostöistä saa aiheutua kustannuksia yhtiölle tai muille osakkaille. Näin ollen, vaikka osakkaan muutostyö vaatisi kajoamista myös yhtiön vastuulle kuuluviin rakennuksen osiin, kuten vedeneristeisiin, vastaa osakas näistä kustannuksellaan. Esimerkiksi osakkaan omassa kylpyhuoneremontissa osakas vastaa paitsi kalusteiden ja pintojen, myös mahdollisista vedeneristeiden, vesijohtojen, vesikalusteiden yms. uusimisen kustannuksista. Vastaavasti myös esimerkiksi tarvittavat asbestikartoituksen tai -purun kustannukset kuuluvat muutostyössä osakkaan vastuulle.

Vaikka kysymys on osakkaan oma-aloitteisesta remontista, on yhtiöllä oikeus valvoa muutostyötä. Nämä yhtiölle aiheutuvat tarpeelliset ja kohtuulliset muutostyön valvontakustannukset kuuluvat kuitenkin osakkaan vastuulle. Työtä suorittava osakas vastaa myös muun muassa tarvittavien viranomaislupien kuten rakennusluvan tai toimenpideluvan hakemisen kustannuksista.

Kuitenkin siinä tapauksessa, mikäli osakkaan oma-aloitteisen remontin yhteydessä paljastuu yhtiön vastuulle kuuluvassa rakennuksen osassa korjaustoimenpiteitä vaativa vika tai puute, tulee osakkaan keskeyttää työt, olla yhteydessä yhtiön edustajaan ja sopia yhtiön vastuulla olevien korjaustoimien suorittamisesta. Yhtiön vastuulle kuuluvan vian korjaaminen kustannuksineen kuuluu yhtiölle. Esimerkiksi, mikäli osakkaan kylpyhuoneen pintojen purkamisen jälkeen havaitaan rakenteissa kosteusvaurio, vastaa yhtiö remontista aiheutuvista kustannuksista samassa laajuudessa kuin kyseessä olisi alun perin ollut yhtiön kosteusvauriokorjaus. Yhtiön kustannusvastuu ulottuu kuitenkin vain perustasoon. Mikäli osakas haluaa remontoida huoneistonsa perustasoa paremmaksi, vastaa osakas siitä kustannuksellaan.

 Tiina Räsänen

Tiina Räsänen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.