Oma tupa, oma lupa? Huoneistopihojen muutostyöt suurennuslasissa

28.3.2014

Nykyisin asumiselta halutaan viihtyvyyttä myös seinien ulkopuolella. Kevät onkin monelle meistä pihan kunnostuksen aikaa. Etenkin rivi-, paritalo- ja omakotitaloasujat haluavat muokata huoneistoonsa liitännäisiä pihoja mieleisikseen. Tyypillisesti pihalle halutaan rakentaa terassi tai grillikatos, tehdä istutuksia ja sijoittaa kesäkalusteita pihalla oleilua varten. Kun kyse on asunto-osakeyhtiömuotoisesta asumisesta ennen rakennus- ja puutarhahommiin ryhtymistä on kuitenkin syytä vilkaista yhtiöjärjestystä, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan kukin osake tai osakeryhmä tuottaa oikeuden hallita tiettyä huoneistoa rakennuksessa. Huoneistoon katsotaan lain mukaan kuuluvaksi myös sellainen parveke, johon on kulku vain ko. huoneiston kautta. Pihojen osalta asia on kuitenkin toisin. Pihat eivät nimittäin kuulu osakkeenomistajan hallintaoikeuden piiriin, ellei yhtiöjärjestyksessä nimenomaisesti näin ole määrätty. Ja aika harvoissa yhtiössä tällainen määräys yhtiöjärjestykseen sisältyy.

Jos piha ei yhtiöjärjestyksen määräyksen perusteella kuulu osakkeenomistajille, kuuluvat ne yhtiölle. Vaikka "huoneistokohtaiset" pihat olisivat aidattuja ja vakiintuneesti osakkaiden yksinomaisessa käytössä, kuuluu niiden hallintaoikeus yhtiölle, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Monelle rivitaloasujalle onkin tullut yllätyksiä sen suhteen, että huoneiston piha ei aina automaattisesti olekaan juridisesti osakkaan omaa vaan yhtiön aluetta.

Pihojen "sisustamisen" suhteen hallintaoikeudella on lakinikkarin silmissä merkittävä vaikutus. Osakas ei nimittäin lain mukaan saa ilman yhtiön lupaa tehdä muutoksia (esimerkiksi rakentaa terassia tai tehdä suurempia istutuksia) kuin yhtiöjärjestyksen määräysten perusteella hänen hallintaansa kuuluvissa tiloissa. Juridisesti omalla pihallaan osakkeenomistaja ei sen sijaan normaalitilanteessa tarvitse yhtiöltä lupaa esimerkiksi pihakivetyksen asentamiseen tai kattamattoman terassin rakentamiseen. Ennen pihatöihin ryhtymistä on siis syytä varmistaa yhtiöjärjestyksestä, kuuluuko piha edes juridisesti itselle vai ei.

Vesa Puisto

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.