Omatoimisen kameravalvonnan ongelma

17.1.2014

Törmäsimme Kiinteistöliiton lakineuvonnassa erikoiseen asetelmaan valvontakameroihin liittyen. Taloyhtiöissä valvontakameroiden kohdalla on useimmiten kyse siitä, että asukkaat yhdessä tahtovat asennuttaa valvontakameran yhtiön yhteiselle pihalle tai rappukäytävään ehkäistäkseen vahinkoja ja häiriöitä. Tässä tapauksessa kameran oli asennuttanut kuitenkin vain yksi asukas - vieläpä huoneistonsa sisäpuolelle. No, eikös jokainen saa asunnossaan tehdä mitä haluaa, joten mitäs ihmeellistä tässä nyt on?

Erikoista tässä oli kuitenkin se, että vaikka tallentava videokamera oli asennettu huoneiston ulko-oven sisäpuolelle, oli se suunnattu kuvaamaan ovisilmän kautta rappukäytävää. Viritelmä oli yhdistetty myös televisioon, joten asukas saattoi näin nähdä rappukäytävään reaaliajassa televisionsa kautta.

Maalaisjärjellä ajateltuna ajatus vaikuttaa ehkä kätevältä, mutta siihen liittyy hieman juridisia ongelmia. Asukas tuskin oli kameraa asentaessaan nimittäin tullut ajatelleeksi, että kameraviritelmässä saattaisi olla hyvinkin olla kyse rikoslaissa rangaistavaksi säädetystä salakatselusta. Kiellettyä tällaisen kameran asentaminen on siksi, että se oli suunnattu kotirauhan suojaamaan paikkaan eli rappukäytävään. Sillä ei juridisesti ole merkitystä, missä tilassa kamera on vaan olennaista on mitä se kuvaa. Tällaisen, kuten muunlaisenkin rappukäytävää kuvaavan kameran asentamiseen olisi saatava suostumus talon kaikilta asukkailta ja lisäksi tallentavasta kameravalvonnasta tulisi vielä ilmoittaa näkyvällä tavalla.

Asukkaan mukaan kameran oli asentanut luotettavan asiallisen oloinen turvallisuusalan tarvikkeita myyvä yritys, joka oli markkinoinut tuotetta "täysin laillisena" ja eläkeikäisen asukkaan turvallisuutta ja mukavuutta lisäävänä tekijänä, koska ovikellon soittajan saattoi tarkastaa näppärästi television avaamalla.

Tässä tapauksessa tämän tiedon saatuaan järkyttynyt asukas poisti kameran pikaisesti käytöstä. Tarinan opetus on se, että kun ollaan asentamassa valvontakameroita, tulisi aina ensin selvittää, mitä edellytyksiä lainsäädäntö kameravalvonnalle asettaa. Joskus vilpittömässä mielessä toimiva kuvaaja voi nimittäin muuten ajattelemattaan harrastaa kiellettyä salakatselua.

Vesa Puisto

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.