× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .
× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .

Oikeusministeriö ei ehdota yhtiökokousten pitoon joustoa 2021

19.2.2021

Oikeusministeriö on jättänyt lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen uudeksi väliaikaiseksi laiksi yhteisöjen kokouksista. Luonnos sisältää mm. osakeyhtiöitä, yhdistyksiä ja osuuskuntia koskevia säännöksiä, jotka antavat mahdollisuuden järjestää em. yhteisöjen kokoukset yhteisöjen tarpeiden, resurssien ja terveydensuojeluvaatimusten mukaisesti. Kyseessä olisi järjestyksessään kolmas väliaikainen laki, joka luonnoksen mukaan on tarkoitettu olemaan voimassa 1.7.2021-30.6.2022.

Huomionarvoista on, että luonnos ei sisällä asunto-osakeyhtiöitä koskevaa sääntelyä lainkaan. Tämä tarkoittaa toteutuessaan sitä, että asunto-osakeyhtiöiden tulisi pitää yhtiökokouksensa normaalissa määräajassa. Valtaosassa yhtiöitä esimerkiksi varsinaiset yhtiökokoukset on pidettävä kesäkuun loppuun mennessä.

Osa taloyhtiöistä otti viime vuonna onnistuneesti käyttöön asunto-osakeyhtiölain tarjoamat etäosallistumiskeinot.  Näissä yhtiöissä keinot tulivat jäädäkseen. Merkittävä osa taloyhtiöistä ei kuitenkaan ole arvioinut mahdolliseksi hyödyntää etäosallistumisen keinoja. Näille taloyhtiöille ensimmäisen poikkeuslain suoma mahdollisuus pitää yhtiökokoukset viimeistään syyskuun loppuun mennessä tarjosi viime vuonna välttämätöntä joustoa.

Koronapandemian hallinnan suhteen eletään jatkuvasti veitsen terällä. Erilaiset muuntovirukset nostavat päätään, rajoituksia harkitaan ja rokoteohjelma etenee omaa polkuaan. Onkin välttämätöntä, että nyt lausunnolla olevaan lakiluonnokseen lisätään ensimmäisen poikkeuslain mukainen, syyskuun loppuun asti ulottuva lyhyt jatkoaika yhtiökokousten pitoon.

Lakiluonnoksen lausuntokierros päättyy 18.3. ja lopullisen hallituksen esityksen käsittely tulee viemään nopeimmillaankin viikkoja. Kolmannen poikkeuslain sisältö ratkeaa vasta kevään ollessa jo pitkällä.  Taloyhtiökentällä on hyvä valmistautua yhtiökokouskauteen normaalisti ja ryhtyä pitämään yhtiökokouksia turvallisesti. Positiiviset kokemukset etäosallistumiskeinojen käytöstä toivottavasti poistavat ennakkoluuloja ja siivittävät taloyhtiökentän rohkeasti kokeilemaan uutta.

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.