× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Nuohous vähentää tulipaloriskiä

21.6.2018

Juhannusviikolla meitä kaikkia muistutellaan metsäpalovaroitusten huomioimisesta juhannuksen juhlinnassa. Paloturvallisuus on tietenkin tärkeä asia ja ihan ympäri vuoden. Pelastuslaki on uudistumassa. Aluksi kaavailtiin, että samalla uudistuksen yhteydessä vakituisten asuntojen nuohousväliä harvennettaisiin. Nyt esitetään, että nuohousvelvoite säilyy pääosin ennallaan. Esityksen mukaan taloyhtiöt saavat jatkossa itse valita nuohoojansa, kun piirinuohousjärjestelmästä ollaan koko maassa luopumassa.

Pelastuslaki on pelastustoimintaa, onnettomuuksien ehkäisyä ja väestönsuojelua sääntelevä yleislaki. Pelastuslaissa määritellään eri tahojen vastuut pelastustoimen tehtävien hoitamisessa. Ehdotetun lain tarkoituksena on tehostaa pelastustoimen voimavarojen käyttöä sekä parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua.

Asunto-osakeyhtiö vastaa kiinteistön turvallisuudesta ja yhtenä sen olennaisena osana myös paloturvallisuudesta. Riittävän usein tapahtuvalla asianmukaisella nuohouksella yhtiö ennaltaehkäisee tulipaloja. Nuohousta ei pidä jättää tekemättä! Ensinnäkään siksi, ettei paloriski laiminlyönnin seurauksena kiinteistöllä suurene. Toisaalta siksi, että jos kiinteistönomistaja tai haltija on laiminlyönyt nuohousvelvoitteen, vakuutuskorvaus voi jäädä tulipalon sattuessa osittain tai jopa kokonaan saamatta.

Kiinteistössä asuvien ja sitä käyttävien kannalta ei ole niinkään olennaista kuka tai kenen valitsema nuohooja on, sen sijaan olennaista on, että nuohous tehdään asianmukaisesti ja riittävän usein. Nuohouksen määrävälejä koskevat tarkemmat säännökset on määritelty 2005 annetussa sisäasiainministeriön asetuksessa. Uudistuksen yhteydessä säännökset tuodaan lain tasolle. Nuohouksen määrävälejä ei ole kuitenkaan tarkoitus muuttaa entisestä, joten vakituisten asuntojen osalta nuohous on jatkossakin tehtävä vähintään vuoden välein. Vapaa-ajanasunnoissa riittää, kun nuohotaan vähintään kolmen vuoden välein.

Nuohouslasku ei ole järin suuri. Silti joissakin taloyhtiöissä siitäkin riidellään, kuka nuohouksen maksaa. Jotta ei tarvitsisi riidellä, vastuunjakotaulukossa on myös nuohous huomioitu: Yhtiön asentamien tai vastuulleen hyväksymien takan ja hormin nuohous kuuluu yhtiön vastuulle. Sen sijaan osakkaan muutostyönään rakennuttamien takan ja hormin nuohous kuuluu osakkaan vastuulle. Jos pelastuslaki uudistuu nyt esitetyllä tavalla, nuohouksen hinnoittelu tulee vapautumaan ja nuohouslasku todennäköisesti ainakin osassa Suomea kasvaa. Väitän, että tämän jälkeen nuohouslasku on edelleen pieni, välttämätön korvaus kiinteistön paloturvallisuuden varmistamisesta.

Hyvää ja turvallista juhannusta kaikille!

 Virpi Hienonen

Virpi Hienonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.