× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Muutostöiden dokumentaatio - valtti myös myyntitilanteessa

20.4.2018

Olen etsinyt uutta kotia kevään aikana ja tässä prosessissa törmännyt monenlaisiin yhtiöihin ja huoneistoihin. Ostajan roolissa yhtiön dokumentaatio nousee tärkeään rooliin. Mitä yhtiöstä kertoo se, että isännöitsijäntodistus on puutteellisesti täytetty eikä yhtiö tai muutostyön tehnyt osakas ole pitänyt muutostöitä koskevia dokumentteja tärkeänä.

Kevään aikana kävin eräässä huoneistossa, jossa oli remontoitu kaikki pinnat, kylpyhuoneet ja sauna vedeneristeineen osakkaan toimesta. Välittäjä kertoi, että samassa yhteydessä oli tehty muutostyönä huoneiston putket uusiksi eli mahdollisessa yhtiön putkiremontissa näitä ei lähtökohtaisesti tarvitsisi tämän huoneiston osalta tehdä. Hieno juttu, koska ko. yhtiössä voi tulla putkiremontti muutamien vuosien päästä jo suunnitteluun. Huonompi juttu oli sitten se, ettei näistä putkitöistä ollut lainkaan dokumentaatiota. Välittäjä ei pitänyt asiaa ollenkaan huonona, pistihän hän päänsä pantiksi, että kaikki on tehty hyvin. Hän oikeastaan ihmetteli, miksi asiasta kyselin.

Dokumentaation puutteesta tulisi haasteita ainakin siinä vaiheessa uudelle osakkaalle, kun hän on vaatimassa hyvitystä putkiremontin yhteydessä, koska huoneistossa on putket jo tehty. Myöskään ei ole varmuutta, onko putket samassa kohdassa kuin aiemmin, koska mitään suunnitelmaa tai papereita ei ole olemassa. Tämä tuo omat haasteensa. Tässä haasteellisessa tilanteessa ei ole välittäjän panttina olevasta päästä hyötyä.

Samaisen huoneiston osalta muutostöistä ei ollut mitään mainintaa myöskään isännöitsijäntodistuksessa, josta heräsi tietenkin huoli siitä, onko yhtiö lainkaan tietoinen juuri remontoidun huoneiston muutostöistä vedeneristeineen ja putkitöineen. Isännöitsijä tiesi kyllä, mutta ilmeisesti yhtiötä ei kiinnostanut sen enempää töiden valvominen tai näistä töistä mainitseminen isännöitsijäntodistuksessa.  Yllätyksenä ei tule se, ettei yhtiö eikä hienoksi remontoitu huoneisto ollut minua varten. Olenhan asunto-osakkeet ostaessa, ostamassa osuuden nimenomaan yhtiöstä.

Yhtiön kannattaa pitää huolta yhtiössä sekä huoneistossa tehtyjen muutostöiden ja kunnossapitotöiden dokumentaatiosta, jos haluaa antaa myös mahdollisissa myyntitilanteissa yhtiöstä huolellisen kuvan sekä mainita töistä sekä töiden valvonnasta isännöitsijäntodistuksessa. Myös osakkaan kannattaa pitää huolellisesti dokumentit tallessa teettämistään muutostöistä jo omien oikeuksien kuten hyvityksen turvaamiseksi sekä mahdollisen myöhemmän huoneiston myynnin helpottamiseksi, koska dokumentaation puute ei ole myyntivaltti.

Välillä tieto lisää tuskaa, mutta ostajien on syytä nähdä myös kauniin ja stailatun kuoren alle.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies. 

 Laura Lithenius

Laura Lithenius

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.