Kasvit, kranssit ja postipaketit – mitä porraskäytävässä saa säilyttää?

12.11.2024

Taloyhtiön porraskäytävässä kukoistaa viherkasvi. Asuntojen ovissa on koristeita ja kynnysmatot lepäävät ovien edustalla. Alaoven lähistölle on parkkeerattu lastenrattaita, ja ajoittain asuntojen ovien liepeillä lojuu postipaketteja odottaen omistajaansa.

Edellä kuvatut näkymät ovat monille tuttuja. Ne henkivät viihtyisyyttä ja vaivattomuutta, mutta miten on turvallisuuden laita? Palo- ja pelastusturvallisuus on tärkeimpiä asioita taloyhtiössä, ja se koskettaa jokaista asukasta. Niinpä käymme läpi, mitä porraskäytävässä saa säilyttää ja mitä ei.

Palo- ja pelastusturvallisuutta sääntelee pelastuslaki. Pelastuslaki kieltää tavaroiden säilyttämisen rakennuksen uloskäytävillä sekä ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä. Uloskäytävät kuten porraskäytävät täytyy siis pitää tyhjinä tavarasta. Porraskäytävässä sallittuja esineitä ovat ainoastaan ovikoristeet, ilmoitustaulut ja yhtiön ylläpitämät kynnysmatot.

Pienistä asioista voi tulla merkittävän suuria. Hätätilanteessa kaikki ylimääräiset esineet, kuten kasvit, huonekalut, lastenrattaat, osakkaiden kynnysmatot ja paketit, vaarantavat turvallisen poistumisen rakennuksesta. Ne haittaavat myös pelastushenkilökunnan toimintaa. Lisäksi niistä aiheutuu tuhopolttoriskiä. Kiellolle on siis syynsä.

Onkin erittäin tärkeää, etteivät asukkaat jätä porraskäytävään tavaraa. Jos asukas tilaa tavaraa vaikkapa postilähetyksenä, täytyy hänen huolehtia siitä, ettei paketti jää porraskäytävään odottelemaan. Rakennuksen omistajana taloyhtiöllä on velvollisuus huolehtia porraskäytävien turvallisuudesta. Asunto-osakeyhtiössä turvallisuudesta huolehtiminen ja lainsäädännön noudattamisen valvonta on johdon eli hallituksen ja isännöitsijän vastuulla.

 Minna Anttila

Minna Anttila

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakimies.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.