Milloin taloyhtiö voi puuttua häiriöihin?

22.10.2018

Taloyhtiö voi ottaa osakkaan huoneiston yhtiön hallintaan, jos siellä vietetään häiritsevää elämää. Kaikki äänet eivät kuitenkaan ole sellaista häiriöitä, joka oikeuttaisi hallintaanottoon. Taloyhtiön hallitus joutuu häiriöilmoituksen saatuaan arvioimaan, ovatko kyseessä normaalielämän äänet, joita naapureiden täytyy sietää vain häiritsevä meteli, johon on mahdollista puuttua.

Satunnaiset häiriöt, kuten juhlat muutaman kerran vuodessa tai normaalin asumisen äänet, kuten esimerkiksi lasten äänet tai suihkussa käyminen ilta- ja yöaikaan eivät lähtökohtaisesti voi johtaa hallintaanottoon. Jotta taloyhtiö voisi puuttua häiriöihin, niillä täytyy olla vähäistä suurempi merkitys yhtiölle ja muille asukkaille. Häiriöiltä edellytetäänkin yleensä jonkinlaista toistuvuutta ja jatkuvuutta. Myös sillä on merkitystä, mihin vuorokauden aikaan häiriöitä on. Ilta- ja yöaikaan aiheutuviin häiriöihin suhtaudutaan yleensä ankarammin kuin päiväaikaisiin häiriöihin. Tyypillisiä hallintaanoton mahdollistavia häiriötilanteita ovat esimerkiksi yöaikainen toistuva tai jatkuva kovaääninen juhliminen, kovaääninen musiikin kuuntelu tai huutaminen.

Päiväaikaisilla tavanomaisen elämän äänilläkin on rajansa. Pitkään jatkuessaan myös sellainen toiminta, joka ei sinänsä ole moitittavaa, voi muuttua häiritseväksi elämäksi. Esimerkiksi päivittäinen useita tunteja kestävä pianon soittaminen, kovaääninen työskentely tai pitkäkestoinen koiran haukkuminen voivat pitkään jatkuessaan oikeuttaa huoneiston hallintaanottoon.  

Häiriöiden osalta rajanveto on aina tapauskohtaista. Koska hallintaanottopäätös on mahdollista riitauttaa, on taloyhtiön varauduttava todistamaan häiriöt. Niistä kannattaakin kerätä näyttöä muun muassa muiden asukkaiden häiriöilmoitusten muodossa heti ensimmäisestä ilmoituskerrasta lähtien.

 Minna Anttila

Minna Anttila

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakimies.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.