Milloin taloyhtiö voi joutua hakemaan asukkaalle häädön?

17.1.2024

Huoneiston hallintaanotto ja häätö herättävät välillä hämmennystä taloyhtiöissä. Usein kuulee puhuttavan huoneiston hallintaanottamisesta ja häädöstä samana asiana, vaikka kyseessä ovat eri prosessit. Mitä taloyhtiöissä tulisi häädöistä tietää, ja milloin tai kenen toimesta häätö voidaan toimittaa?

Taloyhtiöissä häädön hakeminen tulee usein ajankohtaiseksi hallintaanoton päätteeksi. Huoneisto on voitu ottaa yhtiön hallintaan esimerkiksi vastikerästien takia. Hallintaanotto on monivaiheinen prosessi, johon kuuluu varoituksen antaminen, yhtiökokouksen päätös hallintaanotosta, päätöksen tiedoksianto, päätöksen moiteaika ja mahdollinen oikeudenkäynti. Huoneiston hallinnan saatuaan taloyhtiö vuokraa asunnon hallintaanoton ajaksi. Jos yhtiökokouksen päätöstä ei moitita, antaa taloyhtiö yleensä asukkaalle muuttokehotuksen. Jos asukas ei muuta asunnosta vapaaehtoisesti, joutuu taloyhtiö hakemaan häädön. Häätöä voidaan joutua hakemaan myös vuokrasopimuksen päättämistilanteissa, jos vuokralainen ei muuta huoneistosta pois vuokrasopimuksen päätyttyä.

Häätöä haetaan käräjäoikeudelta. Käräjäoikeuden häätötuomion saatuaan taloyhtiön tulee hakea häädön toimitusta ulosotosta. Ulosottoviranomaiset toimittavat häädön hakemuksen perusteella.

Joskus taloyhtiöissä pohditaan, voiko esimerkiksi taloyhtiön hallitus itse hävittää huoneistoon jääneet tavarat, jotta häätöä ei tarvitsisi hakea. Häädön toimittaa kuitenkin aina ulosottoviranomainen. Taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä ei voi itse häätää asukasta asunnosta tai hävittää asukkaan tavaroita. Mikäli esimerkiksi hallituksen jäsen näin toimisi, voisi hän itse syyllistyä omankädenoikeuteen tai kotirauhan rikkomiseen, jotka ovat rikoslain mukaan rangaistavia tekoja. Häätöön tarvitaan siten aina käräjäoikeuden häätötuomio, jonka täytäntöönpanosta huolehtii hakemuksella ulosottoviranomainen.

Häädöstä puhutaan myös Taloyhtiökuplan uusimmassa jaksossa. Ota jakso kuunteluun, mikäli sinua kiinnostaa kuulla tarkemmin häädön toimittamisesta!

 Minni Yli-Olli

Minni Yli-Olli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton juristi.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.