× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Opas oikeanlaiseen liputtamiseen

6.2.2024

Moni meistä on saattanut havahtua huomaamaan, että viime viikkoina olemme päässeet nauttimaan siniristilipun hulmuamisesta tavanomaista useammin. Taustalla vaikuttaa presidentinvaali ja vaalipäivien juhlistaminen liputuksella. Jotta liputtamisen mieltäylentävä vaikutus olisi taattu, on syytä syventyä hetkeksi siihen, miten oikeastaan liputtaminen tapahtuu oikeaoppisesti.

Liputtaminen on oikeus ja kuka tahansa meistä saa kohottaa päivän tunnelmaa liputtamalla, kun siltä tuntuu. Toki meillä on myös virallisia ja muutoin vakiintuneita liputuspäiviä, jolloin kaikkia lipputangon omaavia rohkaistaan liputtamaan. Viralliset liputuspäivät on määrätty Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa. Vuotuisia virallisia liputuspäiviä on seitsemän. Lisäksi tulevat vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa. Virallisina liputuspäivinä valtion virastot ja laitokset on velvoitettu liputtamaan.

Vakiintuneita liputuspäiviä on vuosittain viisitoista ja ne on merkitty Helsingin yliopiston toimittamaan Valtiokalenteriin. Hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla, vaikka velvoitetta siihen ei olekaan.

Liputuksessa tulee huomioida myös liputusajat. Liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21. Talvisin vakiintuneen käytännön mukaisesti sisäministeriö on suosittanut kaamosalueilla liputusta kello 8–16.

Itsenäisyyspäivänä ja sellaisena vaalipäivänä, jolloin äänestys päättyy auringonlaskun jälkeen lippu lasketaan kello 20. Juhannusaattona puolestaan liputus alkaa kello 18 ja päättyy vasta juhannuspäivänä kello 21.

Lisäohjeistusta liputukseen saa sisäministeriön sivuilta osoitteesta
https://intermin.fi/suomen-lippu/liputuspaivat

 

 Tapio Haltia

Tapio Haltia

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakiasiantuntija.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.