Liputtaminen taloyhtiössä

4.1.2021

Liputtamalla voidaan osoittaa kunnioitusta, kertoa ilosta ja juhlasta tai ilmaista surua. Suomessa on asetuksella säädettyjä virallisia liputuspäiviä ja niiden lisäksi muita liputuspäiviä, jotka on merkitty Helsingin yliopiston toimittamaan Valtiokalenteriin. Lipun voi nostaa salkoon myös muista syistä. Lakineuvontaamme on tullut kysymyksiä liputusten hoitamisesta taloyhtiöissä.

Virallisista liputuspäivistä on säädetty asetuksessa (asetus liputuksesta Suomen lipulla, 383/1978). Virallisia liputuspäiviä ovat Suomessa Kalevalan päivä/suomalaisen kulttuurin päivä (28.2.), vappu, äitienpäivä, puolustusvoimain lippujuhlan päivä (4.6.), juhannus, isänpäivä, itsenäisyyspäivä sekä vaalipäivät ja presidentin toimeensa astumispäivä. Lisäksi Valtiokalenterissa on mainittu 13 muuta liputuspäivää, kuten esimerkiksi useiden kirjailijoiden kunniaksi nimetyt liputuspäivät, Lastenoikeuksien päivä, YK:n päivä ja ruotsalaisuuden päivä.

Liputusvelvoite virallisina liputuspäivinä koskee valtion virastoja ja laitoksia. Taloyhtiöiden osalta liputtamien on vapaaehtoista, mutta hyvän liputuskäytännön mukaista. Hallituksen onkin suositeltavaa vahvistaa taloyhtiön liputuspäivät. Lisäksi yhtiössä on kuitenkin hyvä varautua siihen, että osakkailta tai asukkailta voi tulla myös muita liputusehdotuksia, esimerkiksi osakkaan merkkipäivän tai kuolen johdosta. Myös liputusten osalta yhtiössä on kiinnitettävä huomiota osakkaiden yhdenvertaiseen kohteluun.

Hallituksen on suositeltavaa päättää käytännön toimintamalli liputuksen suhteen ja esimerkiksi se, kenelle osakas voi esittää liputuspyyntönsä. Käytännössä liputuksen hoitaa yleensä huoltoyhtiö, jos yhtiöllä on sellainen. Liputuksen kustannukset sisältyvät huoltoyhtiön palkkioon, jos niin on sovittu. Näin ei välttämättä ole etenkään osakkaiden ehdottamien ylimääräisten liputuspäivien osalta, joiden osalta yhtiössä onkin tärkeää päättää viestiä osakkaille kustannustenjako. Jos taloyhtiöllä ei ole huoltoyhtiötä, sopivat hallitus ja osakkaat liputuksen käytännön toteuttamisesta.

Liputuksessa tulee noudattaa liputusaikoja. Liputus alkaa kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin vii-meistään kello 21. Juhannusaattona liputus alkaa kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä ja sellaisena vaalipäivänä, jolloin äänestys päättyy auringonlaskun jälkeen, liputus päättyy kello 20.

 

 Minna Anttila

Minna Anttila

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.