Lakimuutokset ja muut vuoden alusta voimaan tulleet tärkeät uudistukset
4.1.2024
Vuosi 2024 on käynnistynyt, ja uusi vuosi toi mukanaan monenlaista huomioitavaa myös taloyhtiömaailmaan. Seuraavassa lyhyt katsaus tärkeimpiin vuoden vaihteessa voimaan tulleisiin lakimuutoksiin sekä muihin uudistuksiin.
Pelastuslain muutokset voimaan
Uusi pelastuslaki astui voimaan vuoden 2024 alusta. Uuden lain voimaantulon myötä tärkein muutos taloyhtiöiden näkökulmasta on, että kunnossapitovastuu palovaroittimista siirtyy osakkailta taloyhtiölle. Siirtymäaikaa muutokselle on varattu 31.12.2025 saakka. Jatkossa rakennuksen omistajan, eli taloyhtiön, on varmistettava, että jokaisessa huoneistossa on riittävästi palovaroittimia. Yhtiön vastuulla on hankkia, asentaa ja uusia laitteet sekä tarvittaessa huolehtia niiden paristojen vaihtamisesta riittävän usein. Asukkaan vastuulle jää jatkossa ainoastaan huolehtia palovaroittimen säännöllisestä testaamisesta ja ilmoittaa yhtiölle järjestelmän vioista, kuten palovaroittimen paristojen loppumisesta.
Vaikka muutokselle on varattu siirtymäaikaa kaksi vuotta, tulisi yhtiön ottaa palovaroitinsäädösten muuttuminen käsittelyyn ajoissa. Kannattaa miettiä, miten palovaroitinten kanssa aiotaan toimia jatkossa. Yhtiö voi vaihtaa kerralla kaikkien asuntojen laitteet uusiin tai tarkastaa nykyiset palovaroittimet ja uusia niitä sitä mukaan, kun niiden tekninen elinkaari päättyy. Taloyhtiön budjetissa tulisi myös varautua palovaroitinten uusimisesta ja kunnossapidosta aiheutuviin kustannuksiin.
Huoneistotietojärjestelmän maksut muuttuvat
Osakeluettelon ylläpidon siirtäminen Maanmittauslaitokselle oli maksutonta taloyhtiöille vuoden 2023 loppuun saakka. Vuoden 2024 alusta alkaen osakeluettelon siirto Maanmittauslaitoksen sähköisen palvelun kautta maksaa taloyhtiöille 101 euroa. Vuonna 2024 osakehuoneiston omistuksen rekisteröinti maksaa osakkaalle 69 euroa/ osakehuoneisto ja huoneiston panttauksen rekisteröinti 30 euroa.
Varainsiirtovero alenee, ensiasunnon varainsiirtoverovapaus poistuu
Varainsiirtoveroprosentti alenee asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden osalta 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Alle 40-vuotiaiden ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistuu.
ARA:n avustukset taloyhtiöille
Korjausavustuksiin käytettävissä oleva määräraha pienenee vuonna 2024 huomattavasti. Tämän johdosta olemassa olevien hissien esteettömyyskorjauksia ei enää avusteta. Myös sähköautojen latausinfra-avustus on päättynyt, eikä jatkoa ole näköpiirissä vuonna 2024.
Uusia avustushakemuksia sähköautojen latausinfraa varten on tullut viime metreillä runsaasti, eikä määräraha ARA:n tiedotteen mukaan välttämättä riitä niihin kaikkiin. Hakemusten arvo ylittää avustukselle varatun määrärahan. Joulukuussa 2023 jätetyn hakemuksen arvioitu käsittelyaika on noin 4 kuukautta.
Korjausavustuksia myönnetään vuonna 2024 edelleen iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen, hissien jälkiasentamiseen, liikkumisesteiden poistamiseen sekä kuntotutkimuksiin ja perusparannuksen suunnitteluun. ARA julkaisee avustuksien hakemisesta uudet ohjeet tammikuun 2024 loppuun mennessä.
Isännöinnin valvonta uudistui
Isännöinnin eettinen neuvosto perustettiin Keskuskauppakamarin yhteyteen, ja se aloitti toimintansa vuoden 2024 alussa. Neuvosto soveltaa isännöinnin eettisiä ohjeita. Neuvoston tehtävänä on pyynnöstä antaa lausuntoja siitä, onko tietty isännöintialan ammattimainen toimija menetellyt isännöinnin eettisten ohjeiden vastaisesti. Lausuntoa voidaan pyytää Suomen Isännöintiliitto ry:n jäsenyrityksestä, Isännöinnin auktorisointi ISA ry:n auktorisoimasta toimijasta tai muusta isännöintialan ammattimaisesta toimijasta, joka on isännöintisopimuksessa sitoutunut noudattamaan isännöinnin eettisiä ohjeita. Lisää ohjeita lausunnon pyytämiseen saa Keskuskauppakamarin sivuilta.
Viivästyskoron määrä
Korkolain (633/1982) 12 §:n mukainen viitekorko ajanjaksona 1.1.–30.6.2024 on 4,5 %. Viivästyskorko tänä ajanjaksona on 11,5 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla).
Jäämme odottamaan, mitä muita muutoksia uusi vuosi tuo tullessaan. Kannattaa aktiivisesti seurata Kiinteistöliiton somekanavia, lukea Kiinteistölehteä sekä osallistua paikallisyhdistysten jäsentilaisuuksiin, jotta käytössäsi on varmasti aina ajantasaisin tieto.