Kylpyhuoneiden kunnostaminen yhtiön hankkeena

30.11.2020

Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole laista poikkeavia määräyksiä vastuunjaosta kylpyhuoneiden osalta, kuuluvat yhtiön kunnossapitovastuulle mm. rakenteet, lattiakaivot ja vedeneristeet. On tällöin yhtiön intressissä tasaisin väliajoin kartoittaa kylpyhuoneiden kuntoa sekä ryhtyä kunnostamaan märkätiloja niiden lähestyessä käyttöikänsä loppua. Useimmitenhan kosteusvaurio syntyy, kun kosteutta pääsee vedeneristeen läpi rakenteeseen, jolloin yhtiön vastuulla on vaurioiden korjaaminen ja pintojen ennallistaminen yhtiön perustasoon. Pahimmassa tapauksessa vauriot ovat ehtineet levitä laajalle alueelle tai useaan kerrokseen, jolloin edessä on kallis korjaus.

Yhtiössä on mahdollista päättää saneerata kaikki kylpyhuoneet kerralla, ja näin usein menetelläänkin. On myös mahdollista, että kaikissa kylpyhuoneissa tehtyjen kosteusmittausten jälkeen luokitellaan kylpyhuoneet niiden kunnon mukaan kiireellisyysjärjestykseen, ja remontoidaan muutaman vuoden sisällä pienemmissä erissä kaikki kylpyhuoneet. 

Vaikka suurin osa osakkaista olisi jo oma-aloitteisesti osakasmuutostyönä kunnostanut omat kylpyhuoneensa, kannattaa huomioida, että yhtiöllä ei ole keinoja pakottaa muita osakkaita toteuttamaan itse kustannuksellaan märkätilojensa kunnostamista. Tällaisessa tilanteessa yhtiön kannattaisi päättää kaikkien kylpyhuoneiden saneerauksesta, jolloin kylpyhuoneensa jo kunnostaneet osakkaat voisivat lähtökohtaisesti vaatia yhtiöltä hyvitystä siinä vaiheessa, kun yhtiö remontoi muut kylpyhuoneet yhtiön hankkeena, ja heidän kylpyhuonettaan ei tarvitse remontoida.

Kosteusvaurioiden korjaaminen tulee yleensä yhtiölle ja kaikille osakkaille kalliimmaksi, kuin se, että yhtiö ryhtyisi kunnostamaan kylpyhuoneita ennen kosteusvauriota. Yhtiön korjatessa yksittäisen kylpyhuoneen kosteusvauriota, ei kylpyhuoneensa aiemmin itse remontoineille osakkaille myöskään synny oikeutta hyvitykseen.

 Johanna Ylä-Mononen

Johanna Ylä-Mononen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.