Kylpyhuoneen käyttöikä lopussa?

21.9.2018

Kylpyhuoneen käyttöiän määrityksessä voi käyttää apuna KH-korttia 90–00403, Kiinteistön tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot. Märkätilojen käyttöikä on yleensä noin 25 vuotta.

Miten toimia?

Huolellinen yhtiö ennakoi tulevia korjaustarpeita ja ryhtyy kartoittamaan sekä kunnostamaan märkätiloja niiden lähestyessä käyttöikänsä loppua. Kosteusvaurioiden korjaaminen tulee kustantamaan yhtiölle eli kaikille osakkaille yleensä huomattavasti enemmän kuin kylpyhuoneiden kunnostaminen ennen kosteusvauriota.

Yhtiöllä on muutama vaihtoehto kylpyhuoneiden saneerauksessa:

  1. Teetetään kaikkiin kylpyhuoneisiin kunnostus kerralla
  2. Tehdään kaikkiin kylpyhuoneisiin kosteusmittaukset ja tulosten mukaan jaetaan kylpyhuoneet kiireellisyysluokkiin ja remontoidaan muutaman vuoden sisällä pienemmissä erissä kaikki kylpyhuoneet

Huonoimpana vaihtoehtona voidaan pitää sitä, että odotetaan korjaustarvetta (kosteusvaurio) ja korjataan vasta sitten kylpyhuoneet yksitellen isommilla kustannuksilla.

Kuka korjaa?

AOYL:n mukaan yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluu mm. rakenteet, lattiakaivot ja vedeneristeet. Näin ollen myös yhtiön intressissä on pitää huolta kylpyhuoneiden kunnosta. Kosteusvauriohan syntyy useimmiten niin, että kosteus pääsee vedeneristeen läpi rakenteeseen, jolloin yhtiön kunnossapitovastuulla on sekä vaurion korjaaminen että pintojen ennallistaminen.

Yhtiö ei voi lähtökohtaisesti pakottaa osakasta toteuttamaan kustannuksellaan märkätilan kunnostamista. Mikäli osa osakkaista on omat märkätilansa kunnostaneet oma-aloitteisesti eli osakasmuutostyönä, voi osakas lähtökohtaisesti vaatia yhtiöltä hyvitystä, kun yhtiö remontoi kylpyhuoneet yhtiön hankkeena.

Huom: Yhtiöllä voi olla yhtiöjärjestyksessä AOYL:sta poikkeavia kunnossapitovastuita, mikä vaikuttaa siihen, kenen vastuulla märkätilan kunnostaminen on.

Taloyhtiö, joka ennakoi korjaustarpeita, säilyttää arvonsa niin osakkaiden, mahdollisten ostajien kuin lainanantajien silmissä.

Apua kiinteistön ja asuinrakennuksen yleisimpien rakennusosien ja järjestelmien teknisten käyttöikien laskemiseen ja korjaustarpeisiin saa Suomen Kiinteistöliiton jäsensivuilta.

 Laura Lithenius

Laura Lithenius

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.