Miten toimia, kun hallitus ei kutsu yhtiökokousta koolle – aluehallintoviraston antama oikeus yhtiökokouksen koolle kutsumiseksi
27.8.2024
Pääsääntöisesti taloyhtiön hallitus kutsuu yhtiökokouksen koolle varsinaisen yhtiökokouksen pitämisen yhteydessä ja tarvittaessa silloin, kun hallitus haluaa asian ratkaistavaksi ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettävän asian merkityksellisyyden takia. Myös silloin, kun osakasvähemmistö, jolla on kymmenesosa yhtiön osakekannasta, haluaa asiansa käsitellyksi yhtiökokouksessa tai tilintarkastaja/toiminnantarkastaja niin vaatii, on hallitus velvollinen kutsumaan ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kahden viikon kuluessa vaatimuksen saatuaan.
Kuitenkin joskus esiin saattaa nousta tilanteita, joissa hallitus ei vaatimuksesta huolimatta kutsu yhtiökokousta koolle, vaikka kokous tulisi yhtiöjärjestyksen, yhtiökokouksen päätöksen tai lain perusteella kutsua koolle. Tällaisten tilanteiden varalta asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 18 §:ssä on määräys, jossa säädetään aluehallintoviraston antamasta oikeudesta, johon perustuen hakija saa kutsua yhtiökokouksen koolle. Aluehallintovirasto voi hakemuksesta myöntää oikeuden koolle kutsumiseen myös tilanteissa, joissa yhtiökokouskutsua koskevia määräyksiä on olennaisesti rikottu. Aluehallintovirastolle tehtävän hakemuksen hakijana voivat olla hallituksen jäsen, isännöitsijä, tilintarkastaja/toiminnantarkastaja tai yhtiön osakkeenomistaja.
Mikäli säännöksen mukaiset edellytykset ovat käsillä, aluehallintovirasto oikeuttaa hakijan kutsumaan yhtiökokouksen koolle asunto-osakeyhtiön kustannuksella. Aluehallintovirasto yleensä kuulee yhtiön näkemyksen ennen koolle kutsumispäätöksen tekemistä. Viraston tekemä päätös voidaan laittaa täytäntöön, vaikka siihen olisi haettu muutosta valittamalla hallinto-oikeudelta, ellei hallinto-oikeus ole nimenomaisesti kieltänyt päätöksen täytäntöönpanoa.
Käytännössä hakijan aluehallintovirastolta saama oikeus yhtiökokouksen koollekutsumiseen tarkoittaa sitä, että tämän tulee laatia ja toimittaa yhtiökokouskutsu asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen kokouskutsua koskevien määräysten mukaan. On syytä huomioida, että hakija joutuu myös tarvittaessa etsimään kokoukselle pitopaikan ja muutenkin yleensä vastaa kokousjärjestelyn kuluista ensivaiheessa itse ja vasta myöhemmin velkoo järjestämisestä aiheutuneet kustannukset asunto-osakeyhtiöltä. Lisäksi aluehallintovirasto veloittaa hakijalta hakemuksen käsittelystä erillisen käsittelymaksun.